8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Στήνονται οι κάλπες στη Γαλλία - Τι προτείνουν οι δύο υποψήφιοι

Στήνονται οι κάλπες στη Γαλλία - Τι προτείνουν οι δύο υποψήφιοι
AP Images

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται τα εκλογικά κέντρα στη Γαλλία καθώς απομένουν λίγες μόνο ώρες μέχρι να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να έχει προβάδισμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ η Μαρίν Λεπέν σε ανάρτησή της στο facebook δηλώνει έτοιμη να δώσει πίσω στη Γαλλία «την αξιοπρέπειά, την εμπιστοσύνη και το μεγαλείο της».

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Μακρόν έχει δοθεί βάση στην αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, τη μείωση του φόρου κληρονομιάς, την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών αλλά και του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ και την κατάργηση του τέλους άδειας των οπτικοακουστικών μέσων. Επιπλέον, προανήγγειλε αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής και την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών.

Από την άλλη πλευρά, η ακροδεξιά υποψήφια έχει επικεντρωθεί καθ' όλη την προεκλογική της εκστρατεία στη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τη μετανάστευση, τη μείωση του ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5% και την απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο. Επιπλέον, έχει προαναγγείλει επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τη δημιουργία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την υγεία, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προβάδισμα Μακρόν στις δημοσκοπήσεις

Συγκεχυμένη είναι βέβαια η δημοσκοπική εικόνα για Μακρόν και Λεπέν στο τέλος της εκστρατείας τους για τις εκλογές του δεύτερου γύρου την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way -Kea Partners που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως της 22 Απριλίου σήμερα δίνει στον Εμανουέλ Μακρόν νίκη με 57% και συμμετοχή που φτάνει στο 72%.

Αντιθέτως, δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa που έγινε για λογαριασμό του L' Obs και δημοσιεύτηκε χθες, έδειξε κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο με τον απερχόμενο πρόεδρο να αναδεικνύεται νικητής με 53% έναντι 47% της υποψήφιας της ακροδεξιάς. Πάντως επίσης χτες, μία ημέρα μετά το ντιμπέιτ, το ημερήσιο βαρόμετρο από την εταιρία Ipsos-Sopra Steria για το franceinfo έδειχνε τον Μακρόν να προηγείται με 57,5% έναντι 42,5% της Λεπέν.

Η επόμενη μέρα στη Γαλλία

Όποιος και αν αναδειχθεί νικητής, θα το έχει καταφέρει μετά από μια δύσκολη και διχαστική εκστρατεία και κατά πάσα πιθανότητα με μικρή πλειοψηφία.

Εάν κερδίσει ο Μακρόν, θα έχει μπροστά του μια δύσκολη δεύτερη θητεία, με ελάχιστη έως καθόλου περίοδο χάριτος και με ψηφοφόρους όλων των πλευρών να βγουν πιθανόν στους δρόμους κατά του σχεδίου του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων, που αφορά μεταξύ άλλων και τις συντάξεις.

Εάν κερδίσει η Λεπέν, θα πρέπει να αναμένεται μια ριζική αλλαγή στην εγχώρια και στη διεθνή πολιτική της Γαλλίας, ενώ είναι πιθανό να ξεσπάσουν άμεσα διαμαρτυρίες στους δρόμους.

Ό,τι και να συμβεί, μια από τις πρώτες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νικητής θα είναι να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.

Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.