ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Ερντογάν: Στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν θα υπάρξει υποχώρηση

Στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν θα υπάρξει υποχώρηση
Kayhan Ozer, Presidential Press Service Pool via AP, File

Τη θέση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ όπου και θα υπάρξει η πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμαχία. 

Μιλώντας ενώπιον βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ο Ερντογάν είπε «Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα συζητήσουμε την ατζέντα μας με τους συνομιλητές μας. Δεν θα υπάρξει υποχώρηση. Η Τουρκία, το πιο σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μια χώρα που έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της στο πλαίσιο της συμμαχίας. Η μόνη προσδοκία μας από τους εταίρους μας είναι να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις ευαισθησίες ασφαλείας της χώρας μας. Θα επαναλάβουμε την προσφορά συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποτελεσματική καταπολέμηση των ανθρωπιστικών κρίσεων».

Χθες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζο Σάλιβαν μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. 

Τα ζητήματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Αφγανιστάν, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης ορισμένων διαφορών μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Ο Σάλιβαν είπε ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Ερντογάν, που γνωρίζουν ο ένας τον άλλον εδώ και πολλά χρόνια, ανυπομονούν να έχουν μια «πρακτική» ευκαιρία για μια ευρεία ανασκόπηση των διμερών σχέσεων.