Economist: «Ελαττωματική» η δημοκρατία στην Ελλάδα

Economist: «Ελαττωματική» η δημοκρατία στην Ελλάδα

Στην κατηγορία των «ελαττωματικών» δημοκρατικών κατατάσσεται για μία ακόμα χρονιά η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit για το 2018, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την προτελευταία θέση της Δυτικής Ευρώπης, πάνω μόνο από την Τουρκία η οποία θεωρείται «υβριδικό καθεστώς».

Παγκοσμίως η Ελλάδα υποχώρησε κατά μία θέση και βρίσκεται 39η θέση σε σύνολο 167 χωρών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται κάτω ακόμα και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Σλοβενία

Το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα εντοπίζεται στην κυβερνητική λειτουργία, όπου η χώρα μας βαθμολογείται με 5,36 στα 10. Η συμμετοχή στα κοινά, με βαθμολογία 6,11, και ο πολιτικός πολιτισμός, με βαθμολογία 6,88 μονάδες, είναι τα δύο επιπλέον σημεία στα οποία πάσχει η Ελληνική Δημοκρατία.

Ο συνολικός βαθμός της Ελλάδας είναι αμετάβλητος σε σχέση με το 2017 όμως οι μετρήσεις του Economist φανερώνουν μία σταθερή διολίσθηση τα χρόνια της κρίσης. Το 2008, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο βαθμός της Ελλάδας ήταν 8,13.