7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Στην Πολωνία σήμερα η A. Merkel για ασκήσεις ισορροπίας

Στην Πολωνία σήμερα η A. Merkel για ασκήσεις ισορροπίας

Στην Πολωνία θα βρεθεί σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων αλλά και την προώθηση της ενότητας στην Ευρώπη, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαφωνιών για τις μεταρρυθμίσεις στο πολωνικό σύστημα δικαιοσύνης και την κρίση των προσφύγων.

Η Merkel θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον Πολωνό πρωθυπουργό Mateusz Morawiecki και με τον Πολωνό πρόεδρο Andrzej Duda, στο δεύτερο ταξίδι της στο εξωτερικό αφότου ορκίστηκε κι ανέλαβε την τέταρτη θητεία της.

Η καγκελάριος καλείται να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή, βαδίζοντας σε ένα λεπτό διπλωματικό σχοινί: Nα καθησυχάσει τη Βαρσοβία ότι το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην εκπλήρωση των στόχων του NATO για τις στρατιωτικές δαπάνες, να εξασφαλίσει την υποστήριξή της στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθηθούν στην ΕΕ, χωρίς από την άλλη να υπαναχωρήσει από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης, που αμφισβητούνται από την πολωνική κυβέρνηση έργω, με τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις της στο πεδίο της δικαιοσύνης.

Η αποστολή της χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η άνοδος αντιμεταναστευτικών κομμάτων σε χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία ενδέχεται να επιτείνουν την ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και κυβερνήσεις χωρών της κεντρικής Ευρώπης όπως αυτή της Πολωνίας.

Ο αγωγός αερίου «North Stream 2 θα είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα» καθώς και «το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΕΕ και πολλά άλλα θέματα», σημείωσε o επικεφαλής του γραφείου του Πολωνού πρωθυπουργού.

Ο αγωγός αυτός σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία αποφεύγοντας κάθε διέλευση από το έδαφος της Ουκρανίας. Έχει την έγκριση του Βερολίνου. Αλλά η Πολωνία απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις να επιβληθούν από τη Δύση κυρώσεις στο έργο.

Από την πλευρά τους γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς η Πολωνία ανησυχεί όλο και περισσότερο για τη ρωσική επιθετικότητα, την αβεβαιότητα για τις αλλαγές πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά και την απώλεια της Βρετανίας, συμμάχου της που εναντιωνόταν στην περαιτέρω διεύρυνση της ευρωζώνης.

Η καγκελάριος Merkel «έχει την ευκαιρία να καταστήσει σαφές στην πολωνική κυβέρνηση ότι οι δημοκράτες στην Ευρώπη πρέπει να υψώσουν μαζί το ανάστημά τους μπροστά τόσο στον Putin όσο και στον Trump, για το καλό και της Πολωνίας», έκρινε η Φραντσίσκα Μπράντνερ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Heiko Maas, ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε τη σημασία που δίνει το Βερολίνο στη διμερή σχέση κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πολωνό ομόλογό του Jacek Czaputowicz την Παρασκευή.

Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά το λεγόμενο Τρίγωνο της Βαϊμάρης, μια πλατφόρμα πολιτικής συνεργασίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας που είχε δημιουργηθεί το 1991. Οι επικεφαλής της διπλωματίας των τριών κρατών είχαν συναντηθεί στη Βαϊμάρη τον Αύγουστο του 2016 για τελευταία φορά.

«Η επίσκεψη της καγκελαρίου Merkel δείχνει ότι η Γερμανία θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Πολωνία», σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ στη Βαρσοβία. Δείχνει, κατά την άποψή του, ότι υπάρχει η βούληση «στο ανώτατο επίπεδο για να διορθωθεί η σχέση».

Η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στην Πολωνία ανέβηκε αφότου το εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης ανέλαβε την εξουσία το 2015. Το Βερολίνο έχει απορρίψει επανειλημμένα την αξίωση της Βαρσοβίας η Γερμανία να δώσει στην Πολωνία πολεμικές αποζημιώσεις.

Οι δύο κυβερνήσεις συγκρούστηκαν επίσης για τον αγωγό North Stream 2 και εξαιτίας της άρνησης της Βαρσοβίας να υποδεχθεί αιτούντες άσυλο βάσει του συστήματος ανακατανομής με ποσοστώσεις που έχει καταρτίσει η ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo/Michael Sohn