Στην Ουκρανία κατέφυγε επικριτής του Κρεμλίνου και στέλεχος της αντιπολίτευσης

Στην Ουκρανία κατέφυγε επικριτής του Κρεμλίνου και στέλεχος της αντιπολίτευσης

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ντμίτρι Γκουντκόφ, ο οποίος έφθασε χθες στην Ουκρανία, αφού εγκατέλειψε την Κυριακή τη Ρωσία φοβούμενος νέα σύλληψή του, δήλωσε ότι η παρουσία του στην Ουκρανία θα είναι προσωρινή.

«Προς το παρόν δηλώνω ότι έφυγα προσωρινά για να μειώσω τους κινδύνους για τους συγγενείς μου. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή και δύσκολη απόφαση» δήλωσε ο Γκουντκόφ στο ουκρανικό κανάλι «Ουκρανία-24», σύμφωνα με τις πληροφορίες του οποίου η σύζυγος και το παιδί τους έμειναν στην Μόσχα.

Χθες, Κυριακή ο Γκουντκόφ έγραψε στο κανάλι του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι έφυγε από την Ρωσία, ύστερα από προειδοποιήσεις που έλαβε από άτομα που έχουν πρόσβαση στο Κρεμλίνο ότι επίκειται να συλληφθεί εκ νέου για ποινική υπόθεση, ως ύποπτος.

Ο ηλικίας 41 ετών Ντμίτρι Γκουντκόφ, πρώην βουλευτής της Κρατικής Δούμας είχε συλληφθεί την περασμένη Τρίτη με την κατηγορία της φθοράς ξένης περιουσίας σε χώρο επαγγελματικής χρήσης που μίσθωνε σε οίκημα του δήμου της Μόσχας.

Αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη, αλλά παραμένει ύποπτος για διάπραξη ποινικού αδικήματος. Μια ομάδα πολιτικών αντιπάλων του Κρεμλίνου, πολλοί από τους οποίους είναι σύμμαχοι του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, έχουν εγκαταλείψει την χώρα μετά τις τελευταίες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης με κύριο αίτημα την απελευθέρωση του Ναβάλνι.

Ο Γκουντκόφ απέδωσε την δίωξη εναντίον του στις προσπάθειες να τον αποκλείσουν να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του είχε δηλώσει ότι παρόμοιες συλλήψεις πολιτικών δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική τους δραστηριότητα, ούτε επιδιώκει κατ’ αυτόν τον τρόπο να καθαρίσει το πεδίο από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Γκουντκόφ και η θεία του Ιρίνα Γιερμίλοβα θεωρούνται ύποπτοι για φθορά ξένης περιουσίας και συγκεκριμένα χώρου επαγγελματικής χρήσης που είχαν μισθώσει και ανήκει στον Δήμο της Μόσχας. Η ποινική δίωξη εναντίον τους ασκήθηκε στις 28 Μαΐου εκ μέρους της Διεύθυνσης ανακρίσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Μόσχας. Νωρίτερα η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έρευνες στο σπίτι του Γκουντκόφ και στα σπίτια συγγενών του.