Στην Κύπρο θα μεταβεί ο Μ. Πομπέο αρχές Ιανουαρίου

Στην Κύπρο θα μεταβεί ο Μ. Πομπέο αρχές Ιανουαρίου

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κύπρο στις 7 Ιανουαρίου - η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα - και η υπογραφή διμερής συμφωνία, με την οποία θα επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας αναφέρονται στα Κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναδημοσιεύονται στον philenews.com, στην αμερικανική ατζέντα βρίσκονται τόσο οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου (υπό το πρίσμα και της άρσης του εμπάργκο όπλων και του νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο) όσο και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπογραφεί διμερής συμφωνία, με την οποία θα επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, κάτι που είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον. Ο Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Επίσης αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο, ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με διευθετήσεις ανάλογες της επίσκεψης Μπάιντεν, τον Μάιο του 2014. Επίσης θα έχει συνάντηση και θα απευθύνει ομιλία προς το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

Αργότερα το Στέιτ Ντιπάρμεντ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποί αναφέρει ότι: «στις 7 Ιανουαρίου, ο υπουργός θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη για να επιβεβαιώσει την ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την παραμονή του, ο υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί».

Πέραν από τα θέματα διμερούς συνεργασίας και τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, ο κ. Πομπέο «θα επαναβεβαιώσει στους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων τη συνεχιζόμενη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».