Στην Ιαπωνία πλέον τα σκήπτρα για τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο

Στην Ιαπωνία πλέον τα σκήπτρα για τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο

Η Ιαπωνία πέρασε στην πρώτη θέση των υπολογιστικών διατάξεων με μεγάλη ισχύ, χάρη στον νέο υπερυπολογιστή Fugaku, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, τους αμερικανικούς Summit και Sierra. Την τελευταία φορά που η Ιαπωνία ήταν ξανά πρώτη ήταν το 2011 με τον υπερυπολογιστή της Κ Supercomputer.

Ο Fugaku (ένα άλλο όνομα για το εμβληματικό ιαπωνικό Όρος Φίτζι), είναι δημιούργημα της ιαπωνικής εταιρείας Fujitsu και είναι εγκατεστημένος στο κρατικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN στο Κόμπε. Αυτήν την εποχή κάνει πειραματική εργασία πάνω στη νόσο Covid-19 (όπως προσομοιώσεις για το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται), διαθέτοντας τεράστια επεξεργαστική ισχύ 415,5 petaflops, έναντι 148,8 petaflops του Summit της ΙΒΜ που βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Τενεσί και 94,9 petaflops του Sierra που ανήκει στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται, πλέον, ο κινεζικός TaihuLight με 93 petaflops, στην πέμπτη ο επίσης κινεζικός Tianhe-2A με 61,4 petaflops και στην έκτη ένα νέο σύστημα, ο αμερικανικής κατασκευής HPC5, με 35,5 petaflops, ο οποίος ανήκει στην ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και είναι πια ο ισχυρότερος στην Ευρώπη.

Η Κίνα συνεχίζει να κυριαρχεί στον κατάλογο Top 500 με 226 υπερυπολογιστές, έναντι 114 των ΗΠΑ, 30 της Ιαπωνίας, 18 της Γαλλίας και 16 της Γερμανίας. Οι περισσότεροι υπερυπολογιστές έχουν κατασκευαστεί από τις κινεζικές εταιρείες Lenovo (180), Sugon (68) και Inspur (64).

Στο ερώτημα τί κάνουν οι υπερυπολογιστές, η απάντηση είναι σχεδόν τα πάντα. Οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται για εξαιρετικά απαιτητικές προσομοιώσεις, που θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν με οποιοδήποτε συμβατικό σύστημα. Οι αστρονόμοι «τρέχουν» σε αυτούς την εξέλιξη του σύμπαντος, οι μετεωρολόγοι κλιματικά μοντέλα σε παγκόσμιο επίπεδο και οι βιολόγοι τις «μεταμορφώσεις» των κυττάρων και του DNA υπό διάφορες συνθήκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο Μάρτιο, ερευνητές από το Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ανέθεσαν στον  τότε ισχυρότερο υπερυπολογιστή του κόσμου, γνωστό ως Summit, να εντοπίσει εκείνες τις χημικές ενώσεις που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τον Cοvid-19. O υπερυπολογιστής της IBM «βουτώντας» σε μια θάλασσα δεδομένων από 8.000 χημικές ενώσεις κατέληξε σε 77 από αυτές, οι οποίες θεωρητικά τουλάχιστον έχουν τη δύναμη να αναχαιτίσουν τον κορονοϊό.