Στην εντατική ο τουρισμός της Ισπανίας λόγω νέας έξαρσης του Covid-19

Στην εντατική ο τουρισμός της Ισπανίας λόγω νέας έξαρσης του Covid-19

Πυκνώνουν τα δυσάρεστα νέα για την Ισπανία όσον αφορά τον τουρισμό της, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του Covid-19. Η μεγαλύτερη εκ των δύο ιβηρικών χωρών βλέπει, έτσι, να μεγαλώνουν οι πιθανότητες μιας ακόμη πιο εκτεταμμένης και βαθιάς οικονομικής ύφεσης για φέτος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την κυβέρνηση συνασπισμού του Πέδρο Σάντσεθ και συνολικά για τις πολιτικές εξελίξεις. 

Την Κυριακή, για του λόγου το αληθές, ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος της Ευρώπης, η γερμανική TUI, ανακοίνωσε την απόφασή του να ακυρώσει όλες τις κρατήσεις για την Ισπανία για τις επόμενες δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι και την Κυριακή, 9 Αυγούστου. Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την απόφαση που έλαβε το Σάββατο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για επιβολή υποχρεωτικής καραντίνας 14 ημερών σε όσους εισέρχονται στη χώρα έλευση την Ισπανία – συμπεριλαμβανομένων φυσικά των χιλιάδων Βρετανών τουριστών οι οποίοι βρίσκονται αυτή την περίοδο εκεί – ενώ παράλληλα εξέδωσε σχετική ταξιδιωτική οδηγία. 

Ανάλογα μέτρα έχουν λάβει, όμως, αρκετές ακόμη χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, καραντίνα σε όσους προέρχονται από την Ισπανία επιβάλλουν η Νορβηγία και η Ιρλανδία. Επίσης, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Πολωνία καλούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε περιοχές της Καταλονίας και της Αραγονίας, όπου τα κρούσματα του κορονοϊού εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έξαρση αυτή την περίοδο. 

El Pais: Περισσότεροι οι νεκροί

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την (φιλοκυβερνητική) ισπανική εφημερίδα el Pais, ο συνολικός αριθμός των θανάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία στη χώρα ενδέχεται να είναι κατά 60% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους 28.432 που έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Συγκεκριμένα, οι δικοί της υπολογισμοί που βασίζονται στα επιμέρους στοιχεία από τις διάφορες περιφέρειες, η εφημερίδα φτάνει στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι ανέρχονται σε 44.868, δηλαδή είναι σχεδόν κατά 60% περισσότεροι. 

Αξίζει να σημειωθει πως οι παραπάνω εκτιμήσεις συνάδουν, σε γενικές γραμμές, με τις αντίστοιχες που έχουν κάνει το Εθνικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής (ΙΝΕ), τα οποία τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταμετρήσει από τις αρχές του έτους  43.945 περισσότερους θανάτους στην Ισπανία σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 – χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να διαπιστώσουν με ακρίβεια εάν και κατά πόσο το σύνολό τους οφειλόταν στον νέο ιό.