Στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο

Στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο

Με νέο δεκαετές ομόλογο ανοίγει την αυλαία για έξοδο στις αγορές το ελληνικό δημόσιο, με τον ΟΔΔΗΧ να δίνει τη σχετική εντολή σε  Barclays,  Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale. Η κίνηση θα γίνει άμεσα, πιθανότατα αύριο, με βάση τις συνθήκες της αγοράς.

Τον δρόμο για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2022 άνοιξε η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, η Fitch διατήρησσε αμετάβλητη στη βαθμίδα ΒΒ  την αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο, αναβαθμίζοντας ωστόσο τις προοπτικές της χώρας (outlook), σε θετικές από σταθερές. Με την κίνηση αυτή, η Fitch εναρμονίζεται στην ουσία με τους άλλους δύο οίκους, την S&P και DBRS, ενώ η Moody's υπολείπεται κατά μια βαθμίδα.

Σύμφωνα με τον ξένο οίκο, η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας αντανακλά τη δυναμική για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την προοπτική μείωσης του ελλείμματος, κινήσεις που θα οδηγήσουν ταχύτερα σε μείωση του δημοσίου χρέους, καθώς θα υποχωρήσουν τα κόστη δανεισμού.

Αξιοσημείωτη πρόοδος έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες αναφορικά με τη βελτίωση των assets, μειώνοντας τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενισχύοντας την ικανότητά τους να δανειοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη με την αξιολόγηση από τη Fitch, πληροφορίες αναφέρουν ότι από χθες, το οικονομικό επιτελείο έχει στοιχεία στα χέρια του που δείχνουν υπεραπόδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021 - και μάλιστα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ -  ταυτόχρονα με καλύτερη του αναμενομένου πορεία του ΑΕΠ κάτι που μπορεί να ρίξει το πρωτογενές έλλειμμα για το 2021 αισθητά κάτω από το 7% αφήνοντας ταυτόχρονα και μια «παρακαταθήκη» για τον φετινό προϋπολογισμό, κάτι που ενισχύει την απόφαση για έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.