Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Στην αναγγελία ότι η Ελλάδα πρόκειται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη προχωρησε η κυβέρνηση, κίνηση που θα αφορά και το ανατολικό της κομμάτι, δηλαδή περιοχή που καλύπτει τμήμα του τουρκολυβικού μνημονίου, μέσω του οποίου η Αγκυρα εγείρει αξιώσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε από την Βουλή ο υπ. Εξωτερικών Ν.Δένδιας, θυμίζοντας τις εδώ και καιρό τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και κάνοντας σαφές ότι η επέκταση θα αφορά και το ανατολικό τμήμα του νησιού. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, το οποίο συγκεντρώνει την ομόθυμη στήριξη των κομμάτων και μέσω της οποίας αυξάνεται κατά 10% το μέγεθος της επικράτειας.

Ανοίγοντας τη συζήτηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως πρόκειται για την «πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947, «Είναι μια έκταση 10.079 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ολομέλεια θα συζητήσει σε δύο συνεδριάσεις, σήμερα και αύριο, το νομοσχέδιο, ενώ στην συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να λάβει τον λόγο ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τ. Χατζηβασιλείου: Η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας

«To σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί απτή απόδειξη της ελληνικής αποφασιστικότητας, πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, και σημείωσε: «Η συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην επέκταση αυτή, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Ειδικά φέτος, που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το μήνυμα αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη αξία. Στη χώρα που βίωσε τον εθνικό διχασμό, αξίζει η συνεννόηση στα εθνικά μας θέματα. Κύριε υπουργέ, η ΝΔ, με αίσθημα ευθύνης, ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό».

O εισηγητής της ΝΔ τόνισε ότι σήμερα η Βουλή ψηφίζει ένα ιστορικό νομοσχέδιο διότι αυξάνει, με ειρηνικά μέσα, την εθνική κυριαρχία της και, για πρώτη φορά, επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των Ιονίων Νήσων ως το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης γίνεται κατ' εφαρμογή του άρθρου 27 του Συντάγματος, καθόσον αφορά μεταβολή στα όρια της Επικρατείας, για την οποία απαιτείται νόμος που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Βουλευτών.

Ο καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο θεμελιώνεται στη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας και στο άρθρο 3 αυτής που ορίζει ότι κάθε παράκτιο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια. Του νομοσχεδίου προηγήθηκε η έκδοση και θέση σε ισχύ Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο κλείνουν οι θαλάσσιοι κόλποι και χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης. 

Όπως σημειώνεται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην ανωτέρω περιοχή το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναέριου χώρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών» και που πάντως, επίσης δεν καταψήφισε.