ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Στην Αθήνα ο Μ. Τσαβούσογλου - Aνεπίσημο δείπνο με τον Ν. Δένδια

Στην Αθήνα ο Μ. Τσαβούσογλου - Aνεπίσημο δείπνο με τον Ν. Δένδια
Eurokinissi

Ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη.

Στο δείπνο, το οποίο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάν Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11:00, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Οι δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13:15.

Πριν τη συνάντηση με τον κ. Δένδια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα γίνει δκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 10:15.

Απάντηση ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Νωρίτερα την Κυριακή, ο κ. Τσαβούσογλου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.

Απαντώντας άμεσα στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου επί ελληνικού εδάφους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε με σαφήνεια πως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη».

Επισήμανε ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αριθμεί περίπου 120.00 Έλληνες κατοίκους και διαμήνυσε πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ