Στην Αθήνα ο Λουίτζι Ντι Μάιο - Συνάντηση με Νίκο Δένδια

Στην Αθήνα ο Λουίτζι Ντι Μάιο - Συνάντηση με Νίκο Δένδια

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη στην Eλλάδα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, και η συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια, καθώς Αθήνα και Ρώμη έχουν δύο ανοιχτά ζητήματα που προκαλούν δυσαρέσκεια τόσο στη μία όσο και στην άλλη πλευρά.

Η Αθήνα εστιάζει στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ η γειτονική χώρα κυρίως στο ζήτημα που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τους Ιταλούς που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα για το καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στον Ιταλό ομόλογό του το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς είναι ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το ζήτημα καθιστώντας το ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική διαφορά.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ιταλίας για τους τουριστικούς περιορισμούς της Ελλάδας απέναντι στην Ιταλία, τονίζοντας πως «δεν δεχόμαστε μαύρες λίστες» και γι' αυτό «αναμένουμε να υπάρξει σεβασμός».

Επίσης, ο Ντι Μάιο ξεκίνησε το ταξίδι του από το Βερολίνο, ενώ από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μαζί με το γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας διαφάνηκαν οι λόγοι για αυτή την επιλογή.

Η Ρώμη θέλει να αποκαταστήσει πλήρως τις γερμανο-ιταλικές σχέσεις που είχαν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, ζητά τη στήριξη της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, στηρίζει τα σχέδια της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης της οικονομίας, όπως και τις γερμανικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Λιβύη. Και βέβαια η Γερμανία αναλαμβάνει από τον επόμενο μήνα την ευρωπαϊκή προεδρία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στη συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί επιδίωξαν να περάσουν το μήνυμα ότι έχουν ξεπεραστεί oι όποιες δυσκολίες στις σχέσεις Γερμανίας-Ιταλίας. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ο Λουίτζι ντι Μάιο έδειξε ευχαριστημένος για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μετατρέψει στις 15 Ιουνίου την ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Ιταλία σε ταξιδιωτική οδηγία. Παρ΄ όλα αυτά όμως, οι Γερμανοί που θα θελήσουν να έρθουν οδικώς δεν θα είναι σε θέση να το κάνουν, επειδή η Αυστρία εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορα της με την Ιταλία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, σχεδόν καθημερινά επικοινωνεί επ’ αυτού με τον αυστριακό συνάδελφο του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα. 

Οι Χάικο Μάας και Λουίτζι ντι Μάιο υποστηρίζουν την αναγκαιότητα καθιέρωσης ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων στον τουρισμό προκειμένου το κάθε κράτος-μέλος να είναι σε θέση να ελέγχει την ασφάλεια των πολιτών του στους τουριστικούς προορισμούς.