Στην Αθήνα ο Χ. Χαφτάρ - Συναντήσεις με Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια

Στην Αθήνα ο Χ. Χαφτάρ - Συναντήσεις με Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια

Στην Αθήνα έφτασε το βράδυ της Πέμπτης ο Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο υποδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας λίγο μετά τις 9.15 μ.μ. σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Στη συνέχεια ο Λίβυος στρατάρχης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο Λίβυος ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι. Χαφτάρ και Δένδιας θα συναντηθούν εκ νέου την Παρασκευή στις 10.30 π.μ. στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη 1 μ.μ. ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού θα έχει συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Λίγες ώρες μετά την αποδοχή της πρότασης να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιείται την Κυριακή, ο Χ. Χαφτάρ έφτασε στις 19:50 στην Αθήνα, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν σίγουρα αν θα προσγειωνόταν στο «Ελ. Βενιζέλος» ή σε άλλο αεροδρόμιο.

Η έλευση του Χαφτάρ στην Αθήνα πραγματοποιείται μόλις τρία εικοσιτετράωρα πριν τη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Ο Λίβυος στρατάρχης είχε εκφράσει από προχθές με δήλωσή του τη διαφωνία του με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου  .Ο στρατάρχης Χαφτάρ θα διανυκτερεύσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας φρουρούμενος από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική, και την Παρασκευή το πρωί θα έχει συνάντηση με τον κ. Δένδια στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο. 

Στη 1 μ.μ. θα ακολουθήσει η συνάντηση του Χ. Χαφτάρ με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Πέμπτης είχε αναφέρει πως επίκειται μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία, κληθείς να απαντήσει για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου. 

Την ίδια ώρα, ο λογαριασμός στο Twitter του Λιβυκού Εθνικού Στρατού αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα μιλήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο. Υποστηρίζει ότι θα θέσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη Λιβύη, αν το memorandum Τουρκίας Λιβύης εφαρμοστεί». 

Παράλληλα, στον λογαριασμό της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων που στηρίζει τον Χαφτάρ, χαρακτηρίζεται ως «ιστορική» η επίσκεψη του στρατάρχη στην Αθήνα.