Στην αγορά τα 200 εκατ. που πλήρωσε στην ΔΕΠΑ η τουρκική BOTAS

Στην αγορά τα 200 εκατ. που πλήρωσε στην ΔΕΠΑ η τουρκική BOTAS

Σημαντική ένεση ρευστότητας για την ενεργειακή αγορά αποτελούν τα περίπου 200 εκατ ευρώ που κατέβαλε χθες η τουρκική BOTAS στην ΔΕΠΑ, μετά την θετική για την ελληνική εταιρεία απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.

Τα ποσά αυτά αφορούν αναδρομικές χρεώσεις από το 2011, σχετικά με την τιμολόγηση του αζέρικου αερίου που αγοράζει η ΔΕΠΑ από την BOTAS, με το προ μηνός δικαστήριο να αποφαίνεται ότι κακώς η τελευταία τις επέβαλε και να δικαιώνει την ελληνική εταιρεία. Σαν αποτέλεσμα η τουρκική εταιρεία υποχρεώθηκε να της τα επιστρέψει, όπως και έγινε χθες, με την ελληνική εταιρεία να προχωρεί τώρα στον επιμερισμό του ποσού επιστροφής για κάθε πελάτη ξεχωριστά.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι βιομηχανίες, ηλεκτροπαραγωγοί και άλλοι πελάτες της ΔΕΠΑ θα δουν σύντομα στους λογαριασμούς τους, σημαντικές εισροές χρημάτων, κίνηση που ασφαλώς θα ενισχύσει την ρευστότητα της αγοράς σε μια συγκυρία έντονου ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα όμως η χθεσινή εξέλιξη, λειτουργεί θετικά και ενόψει της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς άρει μια σημαντική εκρεμμότητα  και λογικά θα συνυπολογιστεί στην αποτίμηση της εταιρείας, της οποίας ο διαγωνισμός για την πώληση του 65% της εμπορίας βρίσκεται προ των πυλών. Συγκεκριμένα η νέα προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά την παράταση που ζήτησαν και πήραν κάποιοι από τους υποψήφιους "μνηστήρες", έχει οριστεί για τις 23 Μαρτίου.

Αντεπίθεση για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος

Των παραπάνω είχε προηγηθεί η θετική για την ΔΕΠΑ απόφαση στις αρχές Φεβρουαρίου του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης (ICC), η οποία και την είχε δικαιώσει αναφορικά με το αίτημα για μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από την BOTAS.

Συνδυαστικά με την παραπάνω εξέλιξη λειτουργεί η επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων με τους βασικούς προμηθευτές της (Gazprom, Sonatrach) στην οποία προέβη τους τελευταίους μήνες η διοίκηση της εταιρείας, γεγονός που επιτρέπει στην ΔΕΠΑ να περάσει στην αντεπίθεση, προκειμένου να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Εδώ και ένα μήνα ακολουθεί επιθετική εμπορική πολιτική με στόχο την ανάσχεση του μεριδίου της, που είχε υποχωρήσει πέρυσι στο 33%, έναντι 58% το 2018 και λέγεται ότι έχει ήδη καταφέρει να πάρει πίσω σημαντικούς πελάτες. Σε ένα περιβάλλον πολύ ισχυρού ανταγωνισμού, λόγω της βουτιάς των τιμών του LNG (9,3 ευρώ/ MWh χθες), οι ελκυστικότερες σε σχέση με το παρελθόν, τιμές της ΔΕΠΑ για την προμήθεα αερίου μέσω αγωγών, δημιουργούν προοπτικές ανάκαμψης της εταιρείας. Σημαντικό ρόλο παίζει εδώ η νέα σύμβαση με την ρωσική Gazprom, που προβλέπει ότι το 40% των ποσοτήτων που θα προμηθεύεται η ΔΕΠΑ επί ενός συνόλου 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο, συνδέεται στο εξής με τις τιμές που διαμορφώνονται στο ολλανδικό hub (TTF) και όχι με το πετρέλαιο, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική είδηση στην πιο κατάλληλη στιγμή, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας», σχολίασε χθες ο υφυπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Γεράσιμος Θωμάς, σχετικά με την καταβολή από τους Τούρκους των 200 εκατ ευρώ.

Το ερώτημα τώρα είναι πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα επιστραφούν πίσω στους δικαιούχους- πελάτες της ΔΕΠΑ τα χρήματα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Κωσταντίνο Ξιφαρά οι υπηρεσίες της εταιρείας αποτιμούν το αποτέλεσμα και σύντομα θα προχωρήσουν στον επιμερισμό των χρημάτων.

“Η οριστική διευθέτηση της μακροχρόνιας διαφοράς με την BOTAS και με τρόπο εξαιρετικά επωφελή για τη ΔΕΠΑ, δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να μειώσουμε το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, προς όφελος των πελατών και της χώρας μας”, ανέφερε ο κ. Ξιφαράς, προσθέτοντας ότι η επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα της εταιρείας και των πελατών της.