Στημένο το πραξικόπημα - Ενορχηστρώθηκε για να μείνει ο Ερντογάν στην εξουσία
Nordic Monitor για Τουρκία

Στημένο το πραξικόπημα - Ενορχηστρώθηκε για να μείνει ο Ερντογάν στην εξουσία

Στην αποκάλυψη ότι το πραξικόπημα στην Τουρκία, τον Ιούλιο 2016 ήταν «στημένο» προχώρησε ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ με άρθρο του στην ιστοσελίδα Nordic Monitor κατονομάζοντας  ως ενορχηστρωτή τον Σαντίκ Ουστούν, κατάσκοπο ο οποίος σήμερα διευθύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, στόχος ήταν να στηριχθεί το καθεστώς Ερντογάν και να δικαιολογηθούν οι μαζικές διώξεις εις βάρος αντιπάλων του, οι οποίες ακολούθησαν. 

«Ο Σαντίκ Ουστούν, υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), έπαιξε βασικό ρόλο στην οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στη Λιβύη το 2011 και αργότερα επέστρεψε στην Τουρκία για να διεξάγει πολιτικές επιχειρήσεις εξ ονόματος του προέδρου Ερντογάν. Βοήθησε να σχεδιαστεί το αποτυχημένο πραξικόπημα, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με πραξικόπημα, πλαισίωσε την κινητοποίηση στρατευμάτων υπό τρομοκρατικές απειλές έκτακτης ανάγκης ως προσπάθεια βίας και κατηγόρησε τον εχθρό του Ερντογάν, το ανυποψίαστο κίνημα του Γκουλέν, ως συνωμότες πραξικοπήματος. Επέστρεψε ξανά στη Λιβύη για να υποστηρίξει την ηγεσία της χώρας που είναι ευθυγραμμισμένη με τον Ερντογάν και επί του παρόντος είναι υπεύθυνος για επιχειρήσεις πληροφοριών στη χώρα της Βόρειας Αφρικής», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το το άρθρο του δημοσιογράφου, ο ρόλος του Οστούν εκτέθηκε όταν αναγνώρισε πρόωρα τον υποτιθέμενο επικεφαλής, που βρισκόταν πίσω από την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον στενότερο έλεγχο του ρόλου του στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων ύποπτων για το πραξικόπημα, που τον γνώριζαν καλά, αρκετοί έφεραν στο φως λεπτομέρειες για τον ρόλο του. Οπως περιγράφει ο Μποζκούρτ, αμέσως μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος, η κυβέρνηση Ερντογάν τον έστειλε στην Αυστραλία ως διπλωματικό βοηθό, μακριά από δικηγόρους υπεράσπισης που ήθελαν να τον βάλουν να τον εξετάσουν. Δεν κατέθεσε ποτέ στο δικαστήριο παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που υπέβαλαν δικηγόροι υπεράσπισης σε πολλές δικαστικές υποθέσεις και δεν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα.