Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Α. Τσίπρας - Στο Λονδίνο αύριο

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Α. Τσίπρας - Στο Λονδίνο αύριο

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 19.00 θα μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ενώ θα ακολουθήσουν δύο συνεχόμενα ταξίδια στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Η γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα, λόγω της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, ύστερα από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αύριο Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα πάρει μέρος στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται η Ελλάδα σε αυτή.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» λαμβάνει χώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε. και ύστερα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι αυτό της πρόσκλησης της πΓΔΜ γι'' αυτό αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου.