ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Στη Θεσσαλονίκη ο Μ. Χρυσοχοΐδης - Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων

Στη Θεσσαλονίκη ο Μ. Χρυσοχοΐδης - Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων
Eurokinissi

Από την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού συνοδεύεται η διήμερη περιοδεία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. «Το ζήτημα δεν είναι να κόβουμε πρόστιμα, πρέπει, όλοι μαζί, να κόψουμε τον δρόμο στον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά το πέρας σύσκεψης με φορείς της περιφέρειας.

«Ο άμεσος στόχος είναι να δώσουμε 10 μέρες καιρό στο σύστημα Υγείας. Ό,τι χρειάζεται, ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει. Το ζήτημα δεν είναι να κόβουμε πρόστιμα, πρέπει, όλοι μαζί, να κόψουμε τον δρόμο στον ιό».

Αυτά τόνισε, σε δήλωσή του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε τα εξής:

«Ό,τι χρειάζεται, ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει. Έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι και να προκύψει. Η συνδρομή των τοπικών αρχών είναι περισσότερο από απαραίτητη.  Ο άμεσος στόχος είναι να δώσουμε 10 μέρες καιρό στο σύστημα Υγείας. Εμείς έξω, εσείς στο σπίτι. Στο σπίτι πολύ προσεκτικά. Από γιορτές, η Κατερίνα κι ο Αντρέας να γιορτάσουν απ' το τηλέφωνο. Στις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις: στα ψώνια, στον δρόμο, στη δουλειά, παντού με μάσκα».

«Το ξαναλέω, ειδικά με τη δουλειά, όλοι με μάσκα. Εμείς θα ελέγχουμε κάθε σημείο συνάθροισης και θα βοηθάμε όπου ζητηθεί. Θα πάμε νομό νομό και πόλη πόλη, θα πάμε όπου χρειάζεται για να μηδενίσουμε τις εστίες μετάδοσης. Το ζήτημα δεν είναι να κόβουμε πρόστιμα, πρέπει, όλοι μαζί, να κόψουμε τον δρόμο στον ιό».

Εφόσον δοθεί αυτή η δεκαήμερη ανάσα στο Σύστημα Υγείας, «θα βάλουμε σε έλεγχο όλη την κατάσταση» . Και διαβεβαίωσε: «Πιστέψτε με, αυτό θα γίνει, γι' αυτό κι εγώ καλώ όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τους πολίτες της Κ. Μακεδονίας, της περιοχής που κατ' εξοχήν δοκιμάζεται από την πανδημία να επιδείξουν θάρρος, να επιδείξουν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπομονή και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ξαναβγούμε στη ζωή για να τη χαρούμε».

«Ό,τι χρειάζεται, ό,τι μπορεί να γίνει, θα γίνει. Έχουμε τη δυνατότητα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι και να προκύψει. Είναι πολύ σημαντική η στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, η πόλη και η Κεντρική Μακεδονία δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία. Θα αντέξουμε- και θα αντέξουμε γιατί έχουμε πάρει όλα τα μέτρα, επιτηρούμε και εφαρμόζουμε όλες τις διατάξεις εκείνες προκειμένου να περιορίσουμε τον κορονοϊό».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί. Κάλεσε επίσης τους πολίτες να δώσουν τις ευχές τους τηλεφωνικά στις ονομαστικές γιορτές που έρχονται, και με τρόπους που θα αποτρέπουν την άμεση επαφή. «Εμείς θα ελέγχουμε κάθε σημείο συνάθροισης και θα βοηθάμε όπου μας ζητηθεί. Θα πάμε από πόλη σε πόλη, θα πάμε από νομό σε νομό, θα πάμε όπου χρειάζεται για να μηδενίσουμε τις εστίες μόλυνσης από τον κορονοϊό. Το ζήτημα δεν είναι να κόβουμε μόνο πρόστιμα, το ζήτημα είναι ότι πρέπει όλοι μαζί να κόψουμε το δρόμο στον ιό», υπογράμμισε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «άριστη» τη συνεργασία του με τον κ. Τζιτζικώστα και ανέφερε ότι συζήτησαν και άλλες συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, από την πλευρά, ανακοίνωσε την υπογραφή απόφασης για διάθεση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ προς ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με 60 οχήματα και άλλο εξοπλισμό.

Προανήγγειλε επίσης την αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων στην Κεντρική Μακεδονία και απηύθυνε και εκείνος έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια και να τηρούν τα μέτρα απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό.

Ο κ. Ζέρβας επισήμανε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη στη Θεσσαλονίκη, αν και υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας, και σημείωσε κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό ότι θα ήταν καλό να δίνονται στοιχεία και για τα κρούσματα κορονοϊού ανά Δήμο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να γίνεται καλύτερη παρακολούθηση.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφτεί την Ημαθία, την Πέλλα, τις Σέρρες και και τη Δράμα.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση των μέτρων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας για την εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά το τελευταίο 4μηνο, δηλαδή από τις 29 Ιουλίου έως και τις 23 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές δικαιοδοσίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, 224.952 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 5.557 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση αποστάσεων.

Επιπλέον, το διάστημα από τις 24/10 έως και το προηγούμενο 24ωρο επιβλήθηκαν 1.521 πρόστιμα για παραβίαση του περιορισμού της κυκλοφορίας, ενώ άλλες 24 παραβάσεις βεβαιώθηκαν ύστερα από ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ιδιωτικές επιχειρήσεις αναφορικά με την τήρηση των κανόνων λειτουργίας τους (απαγόρευση λειτουργίας, υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, υπεράριθμοι θαμώνες κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω έλεγχοι που σκοπό έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας αφορούν στους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από τις 3 Νοεμβρίου, ημέρα που ο νομός τέθηκε σε «καραντίνα» κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έγιναν 105.821 έλεγχοι κατά τους οποίους συνελήφθησαν 29 άτομα και βεβαιώθηκαν 3.857 παραβάσεις (εξ αυτών 2.656 αφορούσαν το μέτρο του περιορισμού κίνησης, 1.190 μη χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και 11 πρόστιμα συνδέονταν με άλλες παραβάσεις).