Στη Συμφωνία των Πρεσπών παρέπεμψε ο Γ. Κατρούγκαλος για τις δηλώσεις Ζάεφ

Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018, 16:58 - Τελευταία ενημέρωση: 17:04
-A +A
Στη Συμφωνία των Πρεσπών παρέπεμψε ο Γ. Κατρούγκαλος για τις δηλώσεις Ζάεφ

Η συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει οιοδήποτε δικαίωμα παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με την τοποθέτηση του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζαεφ ότι στο μέλλον μπορεί να είναι δυνατή η διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η Αθήνα δεν έχει επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της επίμαχης δήλωσης, η οποία μεταδίδεται από λιγοστά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η συμφωνία για το ονοματολογικό περιέχει όλες τις απαραίτητες πρόνοιες όσον αφορά της κυριαρχία της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα προσδοκά τήρηση του πνεύματος και του γράμματος των Πρεσπών.

Ο κ. Κατρούγκαλος παρέπεμψε συγκεκριμένα στο Άρθρο 4 της συμφωνίας, το οποίο ορίζει ότι ούτε το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ούτε οποιαδήποτε αναθεώρησή του μπορεί να αποτελέσει βάση για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Η απαγόρευση ισχύει και για την προστασία των δικαιωμάτων ελλήνων πολιτών τους οποίους η ΠΓΔΜ μπορεί να αντιλαμβάνεται ως διασπορά.

Το ίδιο Άρθρο προβλέπει επίσης ότι τα Συντάγματα των δύο χωρών δεν δύναται, ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον, να αποτελέσουν βάση για διεκδίκηση εδαφών, ενώ παράλληλα απαγορεύει την προώθηση δηλώσεων αλυτρωτισμού.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 16/08/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα