Στη σκιά της σύγκρουσης των συμμάχων η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Στη σκιά της σύγκρουσης των συμμάχων η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν σχεδιασμένη να δώσει μία ώθηση στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο του κόσμου. Μπορεί χώρες του προηγμένου «πρώτου κόσμου» να προετοιμάζονται για την περίοδο μετά τον κορονοϊό, ωστόσο σε πολλά μέρη οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν πρόσβαση σε εμβόλια. Ταυτόχρονα οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας πλήττουν τόσο τον αναπτυσσόμενο όσο και τον ανεπτυγμένο, αν κι όχι με την ίδια δριμύτητα.

Το φλέγον ζήτημα βέβαια είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για το κλίμα, που ανέφερε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ξεπεράσει το 1,1. βαθμό Κελσίου και οδεύει προς το ορόσημο του 1,5 βαθμού.

Ωστόσο, η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία άλλαξε όλο το κλίμα, καθώς επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο εύρος κρατών, ξεκινώντας από την Κίνα αλλά και την Ινδία και την Ιαπωνία, καθώς και ουσιαστικά όλο το γεωπολιτικό φάσμα στο ινδικό και ειρηνικό ωκεανό. Η Γαλλία φυσικά, ως άμεσα πληττόμενη λόγω της απώλειας συμβολαίου δεκάδων δισ., σέρνει τον χορό των αντιδράσεων, επιχειρώντας να διατηρήσει σε πρώτο πλάνο την «εξαπάτηση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συζήτηση που άνοιξε για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Στρατού έχει τη σημασία της, αν και δεν υπήρχε κάποια άλλη ηχηρή αντίδραση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία στηλίτευσε τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Γαλλία σε σχέση με την AUKUS. Το Παρίσι αναμένεται να εκμεταλλευθεί την επιρροή του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε να δείξει στο αγγλοσαξωνικό μέτωπο πως οι πράξεις τους έχουν συνέπειες.

Παρά την παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για εξομάλυνση των σχέσεων με την Γαλλία μετά τη διπλωματική κρίση, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας ακύρωσε τις συζητήσεις με τον Βρετανό ομόλογό της, σχετικά με ένα νέο σύμφωνο ασφάλειας με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Η καθιερωμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Αυτή η ατμόσφαιρα διαχέεται με γοργούς ρυθμούς στους συμμετέχοντες της Γενικής Συνέλευσης, που έχουν κατακλείσει τη Νέα Υόρκη, αυξάνοντας τις ανησυχίες πως τα εθνικά θέματα θα υπερισχύσουν των παγκόσμιων ζητημάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με πρωτεύουσα την κλιματική αλλαγή αλλά και τη διαχείρηση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας. Η κεντρική ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες βρισκόταν σε αυτό το κλίμα, προσπαθώντας να σημάνει συναγερμό για τους άμεσους μελλοντικούς κινδύνους, ενόψει της πολύ κρίσιμης συνδιάσκεψης-COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη.