Στη Μόσχα αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

Στη Μόσχα αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

Με τον αντιπρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, αρχιεπίσκοπο Γερεβάν και Αρμενίας Λεωνίδα, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με επικεφαλής τον γγ της και βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας συζητήθηκαν «οι προοπτικές ανάπτυξης της διεθνούς συνεργασίας», μεταξύ των οποίων είναι η προετοιμασία δύο εμβληματικών εκδόσεων, για το 'Αγιο Όρος κατά την οθωμανική περίοδο και για τους ναούς της Αγίας Σοφίας σε όλο τον κόσμο, που σχεδιάζεται να κυκλοφορήσουν σε πολλές γλώσσες και να παρουσιαστούν μεταξύ άλλων και στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο συμμετέχουν στο 7ο Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ της Μόσχας «Θρησκεία και Ειρήνη», που είναι αφιερωμένο στο διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο και ξεκίνησε τις εργασίες του στο συνεδριακό κέντρο του καθεδρικού ναού του Σωτήρος δίπλα στο Κρεμλίνο.

«Η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο το κοινό θρησκευτικό μας βίωμα με τους Ρώσους ομοδόξους αδελφούς μας και τους δοκιμαζόμενους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής. Είναι και η κοινή πολιτιστική κληρονομιά που μοιραζόμαστε. Γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική η διοργάνωση συνεδρίων, όπως το Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ της Μόσχας, που μας δίνουν την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί, ορθόδοξοι από διαφορετικές χώρες και να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς για όλα τα μεγάλα ζητήματα της σύγχρονης εποχής», δήλωσε ο Μ. Χαρακόπουλος και συμπλήρωσε:

Κοινές δράσεις

 

«Στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση της ανάδειξης της ενοποιητικής δύναμης της Ορθοδοξίας. Παρά τις κατά καιρούς κρίσεις στις σχέσεις των Εκκλησιών, που έρχονται και παρέρχονται, σε επίπεδο διακοινοβουλευτικής συνεργασίας έχουμε χρέος να επενδύσουμε σε κοινές δράσεις και αυτό πράττουμε με συνέπεια».

Οι Έλληνες βουλευτές συναντήθηκαν νωρίτερα με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Μόσχας, καθώς και την αντιπροσωπεία των Ελλήνων και ελληνοφώνων της Συρίας, που αποτελείται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Δαμασκού Χαμπίμπ Σαλούμ και τον επίσκοπο Σαφίτας Δημήτριο, οι οποίοι μεταξύ άλλων ζήτησαν τη βοήθεια της Βουλής και του ελληνικού κράτους για την επιστροφή των δασκάλων και την αναγέννηση της παράδοσης διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Συρία.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και την έκθεση «Ελληνική Μόσχα: Από τον Θεοφάνη τον Έλληνα έως τις μέρες μας», που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εορτασμού του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας με αφορμή τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 και εξελίσσεται στο Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας.