Guardian: Στη «μάχη» της μεταφοράς του εμβολίου στρατιωτικά αεροπλάνα λόγω Brexit

Στη «μάχη» της μεταφοράς του εμβολίου στρατιωτικά αεροπλάνα λόγω Brexit

Δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Covid-19 που παρασκευάζονται στο Βέλγιο ενδέχεται να μεταφερθούν στη Βρετανία με στρατιωτικά αεροσκάφη για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα λιμάνια που προκαλεί το Brexit, σύμφωνα με σχέδια έκτακτης ανάγκης που αναπτύσσει η κυβέρνηση της χώρας και επικαλείται η εφημερίδα Guardian.

Τόσο το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (DHSC) όσο και οι ανώτερες πηγές του Υπουργείου Άμυνας (Υπουργείο Άμυνας) επιβεβαίωσαν το Σάββατο ότι μεγάλες αποστολές θα γίνουν αεροπορικώς από την 1η Ιανουαρίου, καθώς σιδηροδρομικές και θαλάσσιες διαδρομές μπορεί να έχουν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω Brexit.

Η είδηση αυτή έρχεται στον απόηχο δηλώσεων στελεχών της κυβέρνησης Τζόνσον οι οποίοι υποστήριξαν ότι η έγκριση του εμβολίου πριν απο την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται στην ευελιξία της χώρας τους λόγω Brexit. 

Ωστόσο αξιωματούχοι της χώρας αναγνωρίζουν τώρα ότι το ενδεχόμενο μη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκάσει τις βρετανικές αρχές να επιστρατεύσει αεροπλάνα καθώς η οδική μεταφορά των εμβολίων θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες έως τις 31 Δεκεμβρίου, αν δεν υπάρξει συμφωνία θα εγκαταλείψει το μπλόκ με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. 

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει την ερχόμενη εβδομάδα το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική BioNTech και την Pfizer κατά της Covid-19, καθιστώντας δόσεις του εμβολίου αρχικά διαθέσιμες στα νοσοκομεία προτού διανεμηθούν αποθέματα σε ιατρικές κλινικές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν την Τρίτη, με την βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας να δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, περνώντας μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην κούρσα για την έναρξη του κρίσιμης σημασίας προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.

Συνολικά, η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις - αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα των 67 εκατομμυρίων.

Περίπου 800.000 δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

Οι αρχικές δόσεις που έχουν φτάσει από το Βέλγιο αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα γίνει ποιοτικός έλεγχος, είπε το υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech χρειάζεται να διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και οι δόσεις χαλάνε σε πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 50 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

Η ΝHS  έχει ενημερώσει γενικούς ιατρούς να είναι έτοιμοι να αρχίσουν να κάνουν εμβολιασμούς μέσω των τοπικών ιατρικών υπηρεσιών από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ομάδες τοπικών γιατρών θα λειτουργούν περισσότερα από 1.000 κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η Βρετανία είναι από τα πρώτα κράτη που ξεκινά εμβολιασμούς εκτός του πλαισίου μιας κλινικής δοκιμής, αυξάνοντας τις ελπίδες να αντιστραφεί η πορεία στην μάχη ενάντια σε έναν ιό που έχει σκοτώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

Η Ρωσία υπόψιν άρχισε χθες Σάββατο να διανέμει το εμβόλιο Sputnik V COVID-19 μέσω 70 κλινικών στη Μόσχα, αν και το εμβόλιο δεν έχει περάσει από τις τελικές δοκιμές.