Στη Γλυφάδα έφτασε η πετρελαιοκηλίδα - Πού είναι η κυβέρνηση;

Στη Γλυφάδα έφτασε η πετρελαιοκηλίδα - Πού είναι η κυβέρνηση;

Ανυπολόγιστη είναι η ρύπανση που προκαλείται στον Σαρωνικό Κόλπο, καθώς η πετρελαιοκηλίδα που ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα, την ώρα που η κυβέρνηση είναι για μία ακόμα φορά απούσα. Κάτοικοι και επιχειρηματίες των περιοχών που έχουν ήδη πληγεί βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωνε νωρίτερα ότι δεν υπήρξε καμία αργοπορία στην αντιμετώπιση του προβλήματα. 

Συγκλονίζει η μαρτυρία του δημάρχου Γλυφάδας για την ρύπανση, ενώ ο δήμαρχος Πειραιά εξέφρασε φόβους ότι η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να κινηθεί προς το Καβούρι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος προσπαθεί μόνος του, με τα λίγα μέσα που διαθέτει ο δήμος του, να αντιμετωπίσει την οικολογική καταστροφή. Δεν υπάρχει κανένα κεντρικός σχεδιασμός, ούτε από την περιφέρεια από την κεντρική κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τα ξημερώματα της Κυριακής στο Σαρωνικό, νοτιοδυτικά της Αταλάντης, με 2.570 τόνους καύσιμα, έχει ήδη φτάσει στη Γλυφάδα. Μικρές εστίες ρύπανσης που παρασύρθηκαν από τον αέρα, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Αγ. Κοσμά και αντιμετωπίζονται από το μεσημέρι με ειδικά σκάφης αντιρρύπανσης.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του δημάρχου Γλυφάδας κ. Γεώργιου Παπανικολάου μέσω ανάρτησης στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook που καλεί τους λουόμενους να μην προσέρχονται στην παραλία.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας αναφέρει τα εξής:

Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο.

Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.

Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

 

Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης, για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. 

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ένα σκάφος με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών αντιρρύπανσης τα περιστατικά είναι όλα διαχειρίσιμα και αντιμετωπίζονται σε όλα τα σημεία ενώ η όλη επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα μήνα. 

Εκτιμάται επίσης ότι αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 200 κυβικά αποβλήτων. Για τυχόν κηλίδες που μπορεί να κινούνται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσα και οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν ορατές από αεροσκάφη του λιμενικού που εποπτεύουν τη περιοχή, στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν στην επιχείρηση, τονίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν και αυτές. Το πλοίο είναι βυθισμένο περίπου στα 30 μέτρα και τις επόμενες ώρες αναμένεται να αρχίσει η απάντληση των καυσίμων που έχει στις δεξαμενές του.

Μιλώντας στον realfm ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης είπε μεταξύ άλλων ότι μετά από επικοινωνία με τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου ενημερώθηκε ότι η κατάσταση χειροτερέυει και σχολίασε πως «φοβάμαι ότι θα έχουμε χειρότερα θα φύγει και προς το Καβούρι η Πετρελαιοκηλίδα».

Η διαρροή καυσίμων από το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» έχει σταματήσει λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Τη λύπη της για την αδόκητη πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και την εξ αυτού ακόλουθη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη ναυτική εταιρεία».

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία δηλώνει εξάλλου ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα.

Στην ενημέρωση, που αφορούσε τις περιοχές Σελήνια, Κυνοσούρα, Φρεαττύδα και Πειραϊκή, συμμετείχαν οι γ.γ. του υπ. Ναυτιλίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ανώτεροι αξιωματικοί, ενώ από πλευρά αυτοδιοίκησης συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας Γιάννης Λαγουδάκης και Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης, βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά και εκπρόσωποι των εταιρειών αντιρρύπανσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς- με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών αντιρρύπανσης, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε όλα τα σημεία της ρύπανσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στο μεταξύ εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο στις δεξαμενές του οποίου βρίσκονται 2.570 τόνοι καύσιμα.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

 

Εν τω μεταξύ, εχθές το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ η ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχει καταθέσει στη Λιμενική Αρχή Πειραιά σχέδιο απάντλησης καυσίμων.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠ.ΕΝ., σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Με έγγραφο που απέστειλε καλεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Στη Βουλή φέρνει το ΥΝΑΝΠ το ζήτημα της ρύπανσης στο Σαρωνικό

- ΠΑΣΟΚ: Η οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού καλά κρατεί - Η ανικανότητα της κυβέρνησης δεν έχει όριο

- Tη σύγκληση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό ζητά ο Ν. Μηταράκης

Φωτογραφίες SOOC