Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Θ. Μαυρίδης, Π. Λάμψιας και Κ. Γαλανού - Διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι Θ. Μαυρίδης, Π. Λάμψιας και Κ. Γαλανού - Διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα

Ελεύθεροι αφέθηκαν, ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο Διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η Αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού. Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με τα δημοσιεύματα του «Φιλελεύθερου», ώστε εισαγγελικός λειτουργός να ελέγξει την υπόθεση, ενώ δεν ενεργοποίησε την αυτόφωρη διαδικασία ούτε άσκησε ποινική δίωξη.

Οι τρείς δημοσιογράφοι που παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στο πλαίσιο του αυτόφωρου μετά από μήνυση σε βάρος του Φιλελεύθερου από τον Πάνο Καμμένο πέρασαν τη νύχτα στο Α.Τ. Εξαρχείων και το πρωί βρέθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα, ο οποίος δεν ζήτησε την ποινική τους δίωξη αλλά τη διερεύνηση των όσων αναφέρονται στα σχετικά ρεπορτάζ της εφημερίδα, τόσο για την κατάσταση στη Μόρια όσο και για τη διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται 

Μετά την απόφαση του Εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι ο δικηγόρος τους, Τάσος Αβραντίνης, δήλωσε πως «μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο εκδότης της εφημερίδας Θανάσης Μαυρίδης τόνισε ότι η υπόθεση ουσιαστικά «αφορά την έκφραση» και όχι μία μάχη της εφημερίδας. «Εμείς κοιμηθήκαμε κάπως αυτό το βράδυ. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά, πώς κοιμήθηκαν αυτοί.. Και να τη θυμούνται πολλά χρόνια αυτή την ερώτηση» είπε ο κ. Μαυρίδης και ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΑ αλλά και τους δημοσιογράφους που τους στήριξαν.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Φιλελεύθερος Παναγιώτης Λάμψιας εξερχόμενος από την Ευελπίδων δήλωσε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα περί Τύπου και έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατίας και για αυταρχισμό της κυβέρνησης σχετικά με την κράτηση των στελεχών του Φιλελεύθερου.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η δημοκρατία έχει αντισώματα η ελευθερία του Τύπου νίκησε τις αθλιότητες μιας εξουσίας που είναι αυταρχική, που είναι μονολιθική, που θεωρεί ότι μπορεί να εκβιάζει, να εκφοβίζει τον Τύπο. Δεν είναι μια προσωπική νίκη του Φιλελεύθερου, ούτε ημών των δημοσιογράφων, είναι μια νίκη της Δημοκρατίας, στο Δυτικό κόσμο η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρωμένη.

Η σημερινή εξουσία προσπάθησε να τη φιμώσει… Ευτυχώς «υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας» όπως θα 'λεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Νομίζω ότι αυτή η ημέρα θα πρέπει να είναι η αρχή μιας διαδικασίας για να αλλάξει ο νόμος που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία για τον Τύπο. Νομίζω όμως ότι κυρίως πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημερινή εξουσία θέλει να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση την ελεύθερη βούληση και την ελευθεροτυπία, την ελευθερία δηλαδή των δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν την αλήθεια».

Κριτική στην κυβέρνηση για τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στον εκδότη και σε δημοσιογράφους της εφημερίδα Φιλελεύθερος άσκησε ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας πως «ήρθαν να εκφράσουν υποτίθεται το νέο και εκφράζουν το πιο παλιό από το παλιό».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε το πρωί στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων όπου οδηγήθηκαν οι δημοσιογράφοι και σε δήλωσή του τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν αντέχει την κριτική για τη Μόρια και για τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για τη μετανάστευση, ένα θέμα που έχει εγερθεί άλλωστε από πολλές πλευρές». «Όταν θα φύγουν θα ήταν καλύτερο για τους ίδιους να μην τους θυμόμαστε για καθεστωτισμό και για συλλήψεις δημοσιογράφων! Θα μπορούσαν να χάσουν αξιοπρεπώς...» δήλωσε χαρακτηριστικά

Ο βουλευτής κ. Καραγκούνης τόνισε: «πριν από 2  εβδομάδες κυνηγούσαν την εκπρόσωπο του κόμματός μας μέσα στα γραφεία μας. Τώρα συνέλαβαν για άλλη μια φορά δημοσιογράφους γιατί τόλμησαν να κάνουν κριτική στην Κυβέρνηση, να κάνουν δηλαδή το έργο τους. Έτσι αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου η Κυβέρνηση "πρώτη φορά αριστερά". Να τους χαιρόμαστε».

Θ. Μαυρίδης: Ο Στόχος τους είναι προφανής, να κλείσουν τα στόματα όσων ασκούν κριτική

Νωρίτερα, εξερχόμενος από το αστυνομικό τμήμα ο εκδότης της εφημερίδας Φιλελεύθερος Θανάσης Μαυρίδης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, κάνοντας λόγο για κίνηση που εκπορεύεται από το Μαξίμου, αναφερόμενος στη μήνυση που υπέβαλε κατά επτά δημοσιογράφων ο Πάνος Καμμένος με αφορμή το ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν στη Μόρια.

«Ο στόχος τους είναι προφανής: Να εκφοβίσουν και να κλείσουν τα στόματα όσων ασκούν κριτική. Εάν μας στέλνουν κάθε μέρα στη φυλακή εκεί θα είμαστε κάθε μέρα. Στη χώρα πρέπει ορισμένα πράγματα να προχωρήσουν» είπε ο κ. Μαυρίδης. «Σε καμία άλλη χώρα ο δημοσιογράφος δεν φυλακίζεται γιατί ασκεί κριτική» τόνισε ο εκδότης του Φιλελεύθερου.

«Εμένα αυτό που με ενοχλεί είναι να μην μπορώ να κάνω τη δουλειά μου. Είμαι 35 χρόνια σε αυτή τη δουλειά και είναι η πρώτη φορά που περνάω αυτή τη περιπέτεια. Το κείμενο στηρίζεται σε όσα έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν απαντηθεί» τόνισε ο Θανάσης Μαυρίδης.

Όπως υπογράμμισε η υπόθεση «αφορά όλο τον τύπο, σήμερα είμαστε εμείς αύριο μπορεί να είναι μια εφημερίδα με κεντροαριστερή στόχευση».

Π. Λάμψιας: Ντροπή για τη σύγχρονη δημοκρατία η μήνυση Καμμένου κατά δημοσιογράφων

Μέσα από το κρατητήριο του Α.Τ. Εξαρχείων μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Διευθυντής της εφημερίδας ''''Φιλελεύθερος" Παναγιώτης Λάμψιας, πριν οδηγηθεί στο αυτόφωρο μαζί με τον εκδότη της εφημερίδας Θανάση Μαυρίδη και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού μετά τη μήνυση σε βάρος τους από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

«Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας όταν η πολιτική εξουσία θεωρεί ότι πρέπει να καταγγείλει δημοσιογράφους που δεν της αρέσουν» τόνισε ο κ. Λάμψιας και χαρακτήρισε «ντροπή για τη σύγχρονη δημοκρατία» όσα συνέβησαν το Σάββατο. «Είναι ντροπή για όλους αυτούς που ανέχονται αυτή την φαυλεπίφαυλη διαδικασία» συμπλήρωσε.

«Δεν μπορεί να κρέμεται πάνω από τους συναδέλφους μου η απειλή αν θα είμαι ο επόμενος που θα κινδυνεύσει από κάποιον υπουργό. Για το ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πρωτοπόρος στην πολιτική υπεράσπιση των δικαιωμάτων η σιωπή τους είναι ντροπή» πρόσθεσε. «Δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, δεν φοβόμαστε. Η δημοσιογραφία που δεν ενοχλεί δεν είναι δημοσιογραφία» υπογράμμισε ο κ. Λάμψιας.

Όσον αφορά το ρεπορτάζ που προκάλεσε τη μήνυση Καμμένου ο διευθυντής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σημείωσε ότι «είχαμε εκτενές ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν στη Μόρια και τους χειρισμούς στο προσφυγικό που έχουν εκθέσει τη χώρα την ώρα που δεν έλειψαν οι πόροι από την Ε.Ε. Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 1,6 δισ. ευρώ για 55.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα»

Και κατέληξε: «Δεν είναι, επομένως, η έλλειψη πόρων που κάνει τις συνθήκες απάνθρωπες αλλά η κακοδιαχείριση της κυβέρνησης. Αυτό γράψαμε με στοιχεία από τη Διαύγεια. Ο κ. Καμμένος θεώρησε ότι εθίγη και Ζήτησε και την προσαγωγή μας στο αυτόφωρο».

Κ. Γαλανού: Εμπεριστατωμένο με πλήρη στοιχεία το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου»

Η Κατερίνα Γαλανού, αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας , μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα κουβάρι. Αυτό που υπάρχει είναι ένα ρεπορτάζ εμπεριστατωμένο, στον «Φιλελεύθερο» με πλήρη στοιχεία, χωρίς συκοφαντικό περιεχόμενο, χωρίς κανένα δυσφημιστικό περιεχόμενο, ερωτήματα, χαρτιά, πηγές, ότι περιλαμβάνει ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Αυτό το οποίο όφειλε να κάνει ένας υπουργός σε μία σύγχρονη δημοκρατία, ο οποίος έχει δημόσιο λόγο, δημόσιο βήμα, θεσμικό βήμα, είναι να απαντήσει».

Πρόσθεσε επίσης: «Ο υπουργός θα μπορούσε πολύ εύκολα να αξιοποιήσει όλα τα βήματα, όλες τις οδούς που του δίνει η σύγχρονη Δημοκρατία ώστε να απαντήσει στο δημοσίευμα. Αυτό το οποίο επέλεξε να κάνει είναι να κάνει μήνυση σε επτά δημοσιογράφους, οι τρεις ήμασταν στην Αθήνα και μπορέσαμε να προσέλθουμε αρχικά στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο ΑΤ Εξαρχείων όπου παραμένουμε. Αναμένουμε να οδηγηθούμε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Δεν υπάρχει κανένα κουβάρι, κανένα μπέρδεμα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μπερδέματα».

«Αυτό για το οποίο έχουμε ενημερωθεί είναι ότι θα πάμε στη σήμανση να επιβεβαιώσουμε τα δακτυλικά αποτυπώματα που μας πήραν σε μία εξευτελιστική – αν θέλεις προσωπική μου άποψη – διαδικασία. Θα φωτογραφηθούμε και στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω», είπε η κ. Γαλανού.

Το ιστορικό 

Οι τρεις δημοσιογράφοι προσήλθαν αυτοβούλως και παρουσιάστηκαν αρχικώς χθες στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο Α.Τ. Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εναντίον τους και εναντίον τεσσάρων ακόμη δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για δημοσίευμα σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια και έρευνα που αφορούσε στη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για το προσφυγικό.

Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν ότι στα γραφεία της εφημερίδας που παραμένουν κλειστά τα Σάββατα, εμφανίσθηκαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά. Οι δύο αστυνομικοί μετέβησαν και στα γραφεία του liberal.gr και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Γνωρίζοντας πλέον τη σε βάρος τους μήνυση παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ. Όμως αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε σχετική όχληση μετέβησαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ όπου ενημερώθηκαν πως πρέπει να παρουσιαστούν στο τμήμα των Εξαρχείων. Και αυτό έπραξαν.

Εκεί οι τρεις δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να περάσουν την προβλεπόμενη διαδικασία του αυτοφώρου που περιλαμβάνει και λήψη αποτυπωμάτων και λόγω έλλειψης γραμματέα της Εισαγγελίας παρέμειναν κρατούμενοι και το πρωί αναμένεται να παρουσιαστούν στον Εισαγγελέα.

Η μήνυση του Πάνου Καμμένου αφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη... Μόρια» δήλωσε προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης προσθέτοντας ότι «αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απ'' ευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για συλληφθούν».

Οι τρεις δημοσιογράφοι «παραδόθηκαν» στις αρχές για να στηρίξουν αφενός την έρευνας που διεξήχθη για την κατάσταση στην Μόρια μέσα από τις στήλες της εφημερίδες αφ'' ετέρου για να αποδείξουν, πέραν όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ, ότι η φάμπρικα των μηνύσεων κατά ΜΜΕ έχει μοναδικό σκοπό τη «φίμωση» του Τύπου η ελευθερία του οποίου τα χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κατ'' επανάληψη πληγεί.

Οι μηνύσεις είναι συνεχείς σε βάρος των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων που επικαλούνται την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης τις πράξεις τα λάθη της παραλείψεις και τις αδυναμίες της.

Αποτελούν δέ το ένα από τα δύο «όπλα» που χρησιμοποιούνται κατά των κατά την κρίση της κυβέρνησης αντιπάλων. Το δεύτερο είναι η στοχοποίηση και η δολοφονία χαρακτήρων.

Εξερχόμενος από τη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης σημείωσε ότι «η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» διώκεται γιατί βγάλαμε στη φόρα το μεταναστευτικό. 1,6 δις ευρώ που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα και έχουμε τελικά τη Μόρια. Εμείς διωκόμαστε όμως γιατί αναδείξαμε το θέμα».

Ερωτηθείς για το ποιά είναι εν συνεχεία η διαδικασία, από τους δημοσιογράφους, ο κ. Μαυρίδης διευκρίνισε ότι «μας είπαν να πάμε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων γιατί εκεί είναι η δικογραφία. Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αφού δεν μας βρήκαν στα σπίτια μας, εμάς». Και συμπλήρωσε: «όταν δεν πάει το βουνό στο Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό».