Στη δεύτερη θέση στην ΕΕ, Βουλγαρία και Λετονία στη συμμετοχή των γυναικών σε επιστήμη και τεχνολογία

Στη δεύτερη θέση στην ΕΕ, Βουλγαρία και Λετονία στη συμμετοχή των γυναικών σε επιστήμη και τεχνολογία

Η Βουλγαρία μαζί με τη Λετονία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής των γυναικών στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για την απασχόληση με βάση το φύλο.

Το 2017, από τα σχεδόν 18 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 59% ήταν άνδρες και το 41% γυναίκες. Η Λιθουανία πρωταγωνιστεί, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, στη συμμετοχή των γυναικών στην επιστήμη και την τεχνολογία με ποσοστό 57%, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και τη Λετονία (53%), την Πορτογαλία (51%) και τη Δανία (λίγο πάνω από το 50%).

Λιγότερο από το 1/3 των επιστημόνων και μηχανικών ήταν γυναίκες στο Λουξεμβούργο και την Ουγγαρία (25% σε κάθε μία χώρα), τη Φινλανδία (29%) και τη Γερμανία (33%).

Οι άνδρες υπερεκπροσωπούνταν ιδιαίτερα στην παραγωγή υψηλής και μεσαίας τεχνολογίας (το 83% των επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών, σε αυτή την παραγωγή ήταν άνδρες), ενώ ο δείκτης των φύλων στον τομέα των υπηρεσιών ήταν πιο ισορροπημένος (55% άνδρες και 45% γυναίκες).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ