Στη Βραζιλία το Κόπα Αμέρικα

Στη Βραζιλία το Κόπα Αμέρικα

Η πανδημία του κορονοϊού έχει γονατίσει την Αργεντινή. Καθημερινά καταγράφονται περισσότερα 30 χιλιάδες κρούσματα σε παραπάνω από 100 χιλιάδες ελέγχους. Ο ένας στους τρεις, δηλαδή, νοσεί με Covid-19. Ως εκ τούτου, η CONMEBOL, η Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, αποφάσισε να σταματήσει να προωθεί τη διεξαγωγή του Κόπα Αμέρικα στη χώρα και να κινηθεί δραστικά. Πήρε το τουρνουά από την Αργεντινή και ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί στη Βραζιλία! Τώρα, δύο εβδομάδες πριν την έναρξή του (13 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου) γίνεται αγώνας δρόμου για το ποιες πόλεις θα φιλοξενήσουν παιχνίδια, αλλά και πως θα διευκολυνθούν οι Εθνικές ομάδες που είχαν προγραμαμτίσει ξενοδοχεία και χώρους προπονήσεις στην Αργεντινή. Προηγουμένως αφαίρεσε από την Κολομβία τα παιχνίδια που ήταν να φιλοξενήσει εκείνη εξαιτίας των ταραχών που επικρατούν στη χώρα.

«Ζούμε τη χειρότερη περίοδο από τότε που άρχισε η πανδημία», είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες. Μέχρι προχθές το... μήνυμα ήταν πως το Κόπα Αμέρικα θα γίνει όπως και να 'χει. Η Κολομβία είχε ζητήσει τη μεταφορά του το Νοέμβριο, μα η CONMEBOL απάντησε πως δεν χωράει νέα αναβολή μετά την περσινή. Το τουρνουά ήταν να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2020. Από χθες, όμως, οι υπεύθυνοι άρχισαν να εκφράζουν δημοσίως τις δεύτερες σκέψεις τους. Η Υπουργός Υγείας της Αργεντινής, Κάρλα Βιτσότι, υποστήριξε: «δεν είναι σίγουρο κατά 100% πως θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε το Κόπα Αμέρικα. Οσοι πρέπει ν' αποφασίσουν για το τί θα συμβεί βρίσκονται στο τελευταίο σκέλος της ανάλυσης των δεδομένων». Η Βιτσότι ανέφερε πως εδώ και μήνες καταστρώνουν σχέδια μαζί με άλλα Υπουργεία για την ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης, αλλά κατέληξαν πως δεν είναι εφικτό. Βλέποντας την κατάσταση, προσφέρθηκαν η Χιλή και η Ουρουγουάη να πάρουν κάποια ματς. Επειτα, προστέθηκαν η Βενεζουέλα και η Παραγουάη, ενώ η CONMEBOL φέρεται ν' αρνήθηκε και την πρόταση που έκανε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των Η.Π.Α. να διοργανώσει εκείνη όλο το τουρνουά. Αλλωστε, έχουν έτοιμες τις υποδομές για τη διεξαγωγή του Gold Cup (Κύπελλο Εθνών Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής) που έχει σέντρα στις 10 Ιουλίου. Η Βραζιλία ήταν... αουτσάιντερ στην όλη διαδικασία.

Τα γκάλοπ που έγιναν τις τελευταίες ημέρες έδειχναν πως οι Αργεντινοί δεν ήθελαν το τουρνουά στη χώρα τους στις παρούσες συνθήκες. Ακόμη και σε ορισμένους ποδοσφαιριστές προκαλεί έκπληξη πως δεν έχει αναβληθεί ή ματαιωθεί. «Η αλήθεια είναι πως ζούμε μια δύσκολη κατάσταση παγκοσμίως, αλλά περισσότερο στη Νότια Αμερική και τους τελευταίους μήνες η Αργεντινή δοκιμάζεται. Γι' αυτό δεν παύει να προκαλεί εντύπωση ότι θα γίνει το Κόπα Αμέρικα. Θα έπρεπε να βάζουμε την υγεία του κόσμου πάνω απ' όλα», είπε ο σέντερ φορ της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Ουρουγουάης, Λουΐς Σουάρες. Ο συμπατριώτης του και επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντινσον Καβάνι, ανέφερε: «οι παίκτες δεν έχουμε ούτε φωνή, ούτε ψήφο, δεν έχουμε βαρύτητα σε ορισμένα πράγματα. Από την άλλη είμαστε εμείς εκείνοι που πρέπει να βγούμε μπροστά και να δώσουμε χαρά στον κόσμο που περνάει δύσκολα».