Στη Βάση της Σούδας οι Κυρ. Μητσοτάκης - Μ. Πομπέο

Στη Βάση της Σούδας οι Κυρ. Μητσοτάκης - Μ. Πομπέο

Στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας έφτασε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Πομπέο ξεναγούνται και ενημερώνονται από τους διοικητές των δύο βάσεων της αμερικανικής και της ελληνικής και αμέσως μετά θα μεταβούν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14.

Στη συνέχεια θα ξεναγηθούν σε ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στο ναύσταθμο και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Στις 11.20 θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου εκτός από τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ και δυο σύμβουλοι του κ. Πομπέο.

Τα όσα θα ανακοινωθούν σήμερα στις δηλώσεις που θα γίνουν μετά την κοινή επίσκεψη Πομπέο - Μητσοτάκη στη Βάση της Σούδας θα ισχυροποιήσουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και θα αναδείξουν το ειδικό βάρος της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία Πομπέο στην Ελλάδα, η πρόθεση της Ουάσινγκτον να αναβαθμίσει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων και όπλων στη Σούδα και το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί ανάλογη επίσκεψη στην Τουρκία αναδεικνύουν, όπως εκτιμάται από την κυβέρνηση, μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Εξάλλου η επίσκεψη του Πομπέο στα Χανιά σηματοδοτεί την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στη βάση της Σούδας και έρχεται σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση αλλαγής της αμυντικής τους αρχιτεκτονικής στην Ν.Α. Μεσόγειο, με την Σούδα να διαθέτει κομβικό ρόλο.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη επίσκεψη μόλις μέσα σε έναν χρόνο αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Στις χθεσινες συναντήσεις του υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας και του Μ. Πομπέο συζητήθηκε η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. Μια αμυντική συνεργασία η οποία επικαιροποιήθηκε πέρυσι και η οποία προβλέπει αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα μέσα από συνολικά πέντε βάσεις. Την Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, την Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και τον Αραξο. Ο νέος ρόλος που επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί για την Σούδα θα φανεί μέσα στο προσεχές διάστημα.

Στο μεταξύ την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δεύτερο ενισχυμένο ναύσταθμο στη Σούδα, εξέφρασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

O Μάικ Πομπέο έφθασε χθες στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αμυνας Μάικ Κρέτσιο. Στη Θεσσαλονίκη είχαν συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, τον υπ. Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τον υφ. Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα, ενώ υπέγραψαν την τεχνολογική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας.

Αμέσως μετά ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του, Σούζαν, ταξίδεψαν για τα Χανιά, όπου τους υποδέχθηκαν αργά το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, Μαρέβα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κ. Μητσοτάκης και Πομπέο συζήτησαν για λίγο στη βεράντα του σπιτιού με θέα το λιμάνι της Σούδας, ενώ το μενού ήταν ελαφρύ με Κρητικές λιχουδιές, πατροπαράδοτα καλτσούνια, ζυμωτά παξιμάδια, ντόπια γραβιέρα και ρακή.