Στενοί συνεργάτες του Τραμπ καταθέτουν για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο

Στενοί συνεργάτες του Τραμπ καταθέτουν για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο

Ποιες ήταν οι πράξεις και οι χειρονομίες του Ντόναλντ Τραμπ την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο; Τέσσερις στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου έλαβαν χθες Πέμπτη κλήτευση να παρουσιαστούν ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας για να χυθεί φως στο ζήτημα.

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο, που κατηγορείται ότι έχει άμεσες ευθύνες για τη φονική επίθεση εναντίον της έδρας του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον την 6η Ιανουαρίου.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «πολύ προκατειλημμένη», ενδιαφέρεται να ακούσει ιδίως τον Μαρκ Μέντοους, προϊστάμενο («προσωπάρχη») των υπηρεσιών του Λευκού Οίκου την περίοδο εκείνη.

«Φαίνεται πως βρισκόσασταν μαζί ή κοντά στον πρόεδρο Τραμπ την 6η Ιανουαρίου, ότι είχατε επικοινωνίες με τον πρόεδρο και άλλους την 6η Ιανουαρίου για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο», αναφέρει ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμπσον, επικεφαλής της επιτροπής, σε επιστολή του στον κ. Μέντοους.

Άλλος στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου, ο Νταν Σκαβίνο, υπάρχουν υποψίες πως βρισκόταν μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ την 5η Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον τρόπο που θα μπορούσαν να πειστούν τα μέλη του Κογκρέσου να μην επικυρώσουν την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Ήταν η συνεδρίαση για την επικύρωση της εκλογικής νίκης αυτή που ήθελαν να εμποδίσουν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες αφού χιλιάδες συγκεντρώθηκαν κοντά στον Λευκό Οίκο για να ακούσουν τον απερχόμενο πρόεδρο.

Αρκετές εκατοντάδες εξ αυτών, φωνάζοντας συνθήματα περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου που κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνη την παγερή ημέρα του Ιανουαρίου.

Ο Στιβ Μπάνον, άλλοτε σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε πει την προηγουμένη της επίθεσης πως θα γινόταν «κόλαση», επίσης κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου, όπως και ο Κασιάπ «Κας» Πατέλ, άλλος πιστός συνεργάτης του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Άμυνας.

Η επιτροπή απαιτεί οι τέσσερις άνδρες να της παραδώσουν σειρά εγγράφων ως την 7η Οκτωβρίου και να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου την εβδομάδα που ακολουθεί.

Για την επίθεση στο Καπιτώλιο έχουν συλληφθεί σχεδόν 600 άνθρωποι. Επρόκειτο για τα χειρότερα επεισόδια στην έδρα του κοινοβουλίου των ΗΠΑ από τη βρετανική εισβολή κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ – ο οποίος είχε παραπεμφθεί, για δεύτερη φορά, σε δίκη στη Γερουσία εξαιτίας του ρόλου του στην επίθεση, αλλά αθωώθηκε – τόνισε σε ανακοίνωσή του πως «θα δώσουμε μάχη εναντίον των κλητεύσεων επικαλούμενοι την κυβερνητική ασυλία και άλλους λόγους».