Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κατηγορεί τη Μόσχα για «εκστρατεία παραπληροφόρησης»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κατηγορεί τη Μόσχα για «εκστρατεία παραπληροφόρησης»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε μια νέα μελέτη σχετικά με τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας για τα χημικά και βιολογικά όπλα, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις θέσεις της σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για να δικαιολογήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Η διάδοση αβάσιμων και αβάσιμων ισχυρισμών από το Κρεμλίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία κάνουν χρήση χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία αποτελεί μέρος μιας καθιερωμένης ρωσικής τακτικής παραπληροφόρησης.

Το Κρεμλίνο έχει μακρά ιστορία στο να κατηγορεί άλλους για παραβιάσεις που οι ίδιοι διαπράττουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατέχουν ούτε χρησιμοποιούν χημικά ή βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία και συμμορφώνονται πλήρως με τις υποχρεώσεις τους βάσει της σύμβασης για τα χημικά όπλα (CWC) και της σύμβασης για τα βιολογικά όπλα (BWC).

Η Ουκρανία συμμορφώνεται επίσης πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει των CWC και BWC. Στην πραγματικότητα, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει ενεργά προγράμματα χημικών και βιολογικών όπλων και παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις» ανέφερε η ανακοίνωση σύμφωνα με τον Guardian.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει το καθεστώς Άσαντ όταν χρησιμοποίησε χημικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με αέριο σαρίν το 2017 στο Χαν Σεϊχούμ.

Επισήμανε επίσης ότι η Ρωσία έχει αρνηθεί την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια Σκριπάλ το 2018 στο Σάλσμπερι της Βρετανίας και τον θάνατο της Ντον Στάρτζες, καθώς και για τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

«Κάθε φορά, το Κρεμλίνο χρησιμοποιούσε την έδρα του σε πολυμερείς οργανισμούς ως πλατφόρμα για να διαδώσει την παραπληροφόρησή του» κατέληξε.