Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εξετάζονται κυρώσεις για τον Nord Stream II - Θέλει να διχάσει την Ευρώπη

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εξετάζονται κυρώσεις για τον Nord Stream II - Θέλει να διχάσει την Ευρώπη

Την αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream II εξέφρασε εκ νέου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με σχετική ανακοίνωση τονίζοντας ότι εξετάζονται κυρώσεις.

«Όπως είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο Nord Stream ΙΙ είναι μια κακή προοπτική- για τη Γερμανία, για την Ουκρανία και για τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει παράλληλα πως παρακολουθεί τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του αγωγού και αξιολογεί πληροφορίες σχετικά με οντότητες που φαίνεται να εμπλέκονται.

«Αυτός ο αγωγός είναι ένα ρωσικό γεωπολιτικό έργο που αποσκοπεί στη διάσπαση της Ευρώπης και στην αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Η νομοθεσία κυρώσεων που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το 2019 και επεκτάθηκε το 2020 έχει σημαντική υποστήριξη από την πλειοψηφία του σώματος.

Η διοίκηση Μπάιντεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με αυτήν τη νομοθεσία», αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στις αρχές του μήνα, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών της Βουλής των ΗΠΑ έστειλε στον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μια επιστολή που προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν να υποβάλει στο Κογκρέσο νέες κυρώσεις για τον Nord Stream  IIτο συντομότερο δυνατό και όχι να περιμένει μέχρι τις 17 Μαΐου, μόλις περάσει η περίοδος προειδοποίησης.

Ο Nord Stream είναι κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom και πέντε Ευρωπαίων συνεργατών της, με στόχο την κατασκευή ενός δίδυμου αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Το πρότζεκτ έγινε στόχος επικρίσεων και κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες το χαρακτηρίζουν απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ουκρανίας.