Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αν η Τουρκία εκτόξευσε S-400, θα υποστεί τις συνέπειες

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αν η Τουρκία εκτόξευσε S-400, θα υποστεί τις συνέπειες

Αυστηρό μήνυμα από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα σχετικά με τις αναφορές που κυκλοφορούν από το πρωί της Παρασκευής για εκτόξευση πυραύλων S-400 από πλευράς Τουρκίας, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει πως εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, η Τουρκία θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για τη σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς μια τέτοια κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της ως σύμμάχου στο ΝΑΤΟ. 

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές», απάντησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή».

Όπως είπε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε χαρακτηριστικά πως «εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  ήρθε μετά από σχετικά δημοσιεύματα του Tass και του Reuters. Συγκεκριμένα, τo ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε πως η Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σε δοκιμές των S-400, στην περιοχή της Σινώπης, εκτοξεύοντας συγκεκριμένα τρεις από τους εν λόγω πυραύλους.

Επικαλούμενο στρατιωτική και διπλωματική πηγή, το Tass μετέδωσε πως «στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους».

Αντίθετα, ο ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός οπλικών συστημάτων Rosoboronexport δεν σχολίασε την πληροφορία αυτή.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι κατά την διάρκεια των ασκήσεων πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις πυραύλων σε περιοχή στην Μαύρη Θάλασσα όπου επρόκειτο να προχωρήσει σε δοκιμές των ρωσικών S-400, αναφέροντας ότι διαθέτει και βίντεο.

Το βίντεο έχει ληφθεί από την παραθαλάσσια πόλη της Σινώπης και δείχνει μια λεπτή στήλη καπνού να ανεβαίνει προς τον ουρανό. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες η Τουρκία δέσμευσε περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα με NAVTEX και NOTAM, ώστε να γίνουν οι πρώτες δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν μπορεί ούτε να αρνηθεί ούτε να επιβεβαιώσει τις δοκιμές των πυραύλων.

Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που φέρονται να μεταδίδουν τις πρώτες εικόνες από τις δοκιμές:

Διαβάστε ακόμα:

- Tass: Η Τουρκία εκτόξευσε δοκιμαστικά τρεις πυραύλους S-400 στη Μαύρη Θάλασσα

- M. Πομπέο: Η Τουρκία επιδεινώνει την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ