ΣτΕ: Το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υποχρεούται να υποβάλλει πόθεν έσχες

ΣτΕ: Το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υποχρεούται να υποβάλλει πόθεν έσχες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης).

Αναλυτικότερα, ο ΠΙΣ είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της Αρχής «Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», με την οποία κρίθηκε ότι υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων (πόθεν έσχες) τα 15 μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της ΠΙΣ εκλέγεται από τη γενική συνέλευση, μεταξύ των μελών της με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο ΠΙΣ υποστήριζε, μεταξύ των άλλων, ότι η απόφαση της εν λόγω Αρχής εκδόθηκε κατά εσφαλμένη ερμηνεία του νόμο 3213/2003 και δεν τον καταλαμβάνει, γιατί δεν επιχορηγείται από το κράτος, καθώς έχει δικούς του πόρους, αλλά και δεν ασκεί δημόσια εξουσία.

Τελικά το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄αριθμ. 2227/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του ΠΙΣ, σημειώνοντας ότι ο ΠΙΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ο νόμος καταλαμβάνει αδιαστίκτως τα ΝΠΔΔ, αδιάφορα αν αυτά ασκούν ή όχι δημόσια εξουσία.