ΣτΕ: «Ναι» στην απαγόρευση συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο

ΣτΕ: «Ναι» στην απαγόρευση συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο

Συνταγματική και νόμιμη για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την απαγόρευση των συγκεντρώσεων για την επέτειο στο Πολυτεχνείο. Κίνηση που αποδομεί το αφήγημα των τριών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 ότι είναι αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και ταυτόχρονα την κατοχυρώνει να την εφαρμόσει, ανεξαρτήτως του πως θα αντιδράσουν όσοι επιχειρήσουν να την παραβούν.

Το ανώτατο δικαστήριο, απέρριψε τα αιτήματα που υπέβαλαν το ΜΕΡΑ25, σωματεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και πολίτες, ζητώντας την ακύρωση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενόψει της επετείου της 17Νοεμβρίου, επικαλούμενο λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και πρωτίστως με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Είχαν προηγηθεί σήμερα το πρωί οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το «ΜέΡΑ25», το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και δύο πολίτες, οι οποίοι και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020. Παράλληλα, στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊΐδη.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Σύμφωνα επίσης με τις προσφυγές, η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

Ωστόσο, η πρόεδρος του ΣτΕ, κ. Σάρπ απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19.

Σημειώνεται ότι το θέμα των απαγορεύσεων, προσέλαβε διαστάσεις με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας και ζήτησε την ανάκληση της απαγορευτικής διαταγής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιδρώντας στο γενικό της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα και από τις 15 ως και τις 18 του μηνός.