Ένταση στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο Υγείας

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, 09:00
-A +A
Ένταση στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο Υγείας

Μικρή ένταση επικράτησε κατά τη διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ στο υπ. Υγείας, όταν αντιπροσωπεία των εργαζομένων ζήτησε να εισέλθει στο κτίριο προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούσαν την είσοδο του κτιρίου δεν επέτρεψαν την είσοδο στους 10 εργαζόμενους με αποτέλεσμα να υπάρξει λεκτική αντιπαράθεση.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιεί πανελλαδική κινητοποίηση με στάση εργασίας από τις 8:00 το πρωί έως τις 13:00 μετά το μεσημέρι για την Αττική και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια.

Τα βασικότερα αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι η ένταξη των εργαζομένων στη δημόσια υγεία στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, η μη περικοπή του επιδόματος Ανθυγιεινής Εργασίας και η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού.

«Το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώνεται και ας λέει ο Πολάκης ότι προσλαμβάνονται χιλιάδες υπάλληλοι.
Με βάση τα στοιχεία ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2015 79.023 μόνιμο προσωπικό και σήμερα είναι 79.352», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για επιδείνωση των βασικών χαρακτηριστικών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας τονίζοντας πως αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, καθώς οι σοβαρές Νοσοκομειακές Λοιμώξεις είναι σε τριπλάσιο ποσοστό Νοσηλευόμενων ασθενών από τις άλλες χώρες της Ευρώπης (15% επί των εισαγωγών).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Η ΠΟΕΔΗΝ είναι στο δρόμο για πολλοστή φορά εκκινώντας την πορεία από τον κόμβο των δύο Νοσοκομείων Παίδων ΣΤΙς  8 π.μ.:

• Γιατί βγάζουν στο σφυρί τα Νοσοκομεία εκχωρώντας τα στο Υπερταμείο.

• Γιατί τα βασικά χαρακτηριστικά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας επιδεινώνονται και όχι μόνο με δικά μας στοιχεία αλλά και του ΟΟΣΑ. Αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, οι θάνατοι είναι πολλοί περισσότεροι από τις γεννήσεις (36.000), το προσδόκιμο ζωής μειώνεται. Οι σοβαρές Νοσοκομειακές Λοιμώξεις είναι σε τριπλάσιο ποσοστό Νοσηλευόμενων ασθενών από τις άλλες χώρες της Ευρώπης (15% επί των εισαγωγών).

• Γιατί οι πολίτες πληρώνουν όλο και περισσότερα από το υστέρημά τους για να βρουν την υγειά τους (οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι 3,5% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι στο 1% του ΑΕΠ τους).

• Γιατί το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώνεται και ας λέει ο Πολάκης ότι προσλαμβάνονται χιλιάδες υπάλληλοι.
Με βάση τα στοιχεία ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2015 79.023 μόνιμο προσωπικό και σήμερα είναι 79.352.

Με στοιχεία του ESYNET (Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υγείας) το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε κατά 6.000 από μετατάξεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις σε άλλους φορείς του Υπουργείου ή άλλων Υπουργείων (ρουσφέτια).
69.223 μόνιμους υπαλλήλους παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σήμερα είναι 63.150.

Συνολικά τα 9 χρόνια των μνημονίων το μόνιμο προσωπικό μειώθηκε κατά 25.000. Στα Νοσοκομεία αυξήθηκε η ζήτηση 30% από το σωστό μέτρο της Δωρεάν περίθαλψης 1,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων και της οικονομικής ανέχειας του κόσμου.

Πώς να μην υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Γι’ αυτό τα Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες Ιατρών. Κλείνουν βασικές κλινικές των Νοσοκομείων (βλέπε σχετικές έρευνες της ΠΟΕΔΗΝ το Καλοκαίρι).

Γι’ αυτό λειτουργεί το 60% των χειρουργικών τραπεζιών με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής για χειρουργεία να υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τα δύο έτη.

• Γιατί η Κρατική Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων βαίνει μειούμενη (από 1,5 δις το έτος 2015 στο 786 εκ. ευρώ εφέτος). Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι στα 500 εκατ. ευρώ. Αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά ειδικά τώρα που είμαστε στους τελευταίους 3 μήνες του έτους. Οι ανάγκες ανανέωσης, συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών αυξάνονται ημέρα με την ημέρα λόγω παλαιότητας.

Γι’ αυτό 50 Νοσοκομεία έχουν χαλασμένους ή δεν διαθέτουν καθόλου Αξονικό Τομογράφο με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση και να κινδυνεύουν οι Ασθενείς.

Γι’ αυτό έχει να μπει μυστρί στα Δημόσια Νοσοκομεία πολλά χρόνια και πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού.

• Γιατί τρώμε ξύλο από ασθενείς και συνοδούς χωρίς να φταίμε.

• Γιατί αμειβόμαστε με 650 ευρώ και δεν φτάνουν ούτε για το ενοίκιο του σπιτιού μας.

• Γιατί εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

• Γιατί δεν είμαστε ενταγμένοι στα ΒΑΕ και αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε μέχρι τα 67 έτη αν και δεν είμαστε σε θέση σε αυτή την ηλικία να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες, με δεδομένο ότι όλοι μας τότε θα πρέπει να φροντίζουμε τα δικά μας προβλήματα υγείας (ειδικά μυοσκελετικά).

• Γιατί ένας ακόμη χειμώνας θα βγει με 420 κλίνες ΜΕΘ (150 έτοιμες να λειτουργήσουν είναι κλειστές) με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν τσάμπα ανθρώπινες ζωές από λοιμώξεις. Λίστες αναμονής 70 – 90 διασωληνωμένοι ασθενείς για ΜΕΘ.

• Γιατί παίζουν την υγεία του κόσμου μονά – ζυγά. Μονές ημέρες εφημερεύουν τα Κέντρα Υγείας και τις ζυγές είναι κλειστά λόγω έλλειψης ιατρών και Νοσηλευτών.

• Γιατί τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν ούτε μία ακτινογραφία θώρακος ή γενική αίματος. 

• Γιατί οι ασθενείς πεθαίνουν στα σκαλιά κλειστών Κέντρων Υγείας.

• Γιατί δυσπρόσιτες, απομακρυσμένες περιοχές είναι χωρίς ΕΚΑΒ και συνεχώς θρηνούμε ανθρώπινες ζωές λόγω καθυστερήσεων στις διακομιδές.

• Γιατί έχουμε να κάνουμε με μία πολιτική ηγεσία που τραμπουκίζει επί παντός επιστητού.

• Γιατί αντί αυξήσεων στους πενιχρούς μισθούς πείνας που λαμβάνουμε (650 ευρώ το μήνα) θέλουν να μας περικόψουν και το Ανθυγιεινό Επίδομα.

• Γιατί 12.000 συμβασιούχοι (επικουρικοί, πρώην εργολαβικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ) των Νοσοκομείων βρίσκονται σε ομηρία. Τέλος του χρόνου τελειώνουν οι συμβάσεις και η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει την πολιτική της. Εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα