Αποχαιρέτησε με Ελύτη ο Σ. Τσιόδρας
Τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση για την πανδημία

Αποχαιρέτησε με Ελύτη ο Σ. Τσιόδρας

Την ολοκλήρωση των ζωντανών τηλεοπτικών ενημερώσεων σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης με την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα έπειτα από 72 ημέρες ανακοίνωσαν κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως πλέον η ενημέρωση για την πανδημία θα γίνεται μέσω γραπτής ανακοίνωσης, ενώ σε περίπτωση που απαιτηθεί θα λαμβάνουν χώρα έκτακτες ενημερώσεις.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως κατά τον Ιούνιο οι γραπτές ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας θα λαμβάνουν χώρα μία φορά την εβδομάδα, ενώ τόνισε πως τόσο η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας όσο και ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσουν την καθημερινή τους ενασχόληση με την πορεία της νόσου στην χώρα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσιόδρας έκανε τον απολογισμό της παρουσίας του ως εκπροσώπου για την εξέλιξη της πανδημίας, σημειώνοντας πως και η κατάσταση εξελίσσεται πολύ καλά για την χώρα, με τον αναπαραγωγικό δείκτη R  του κορονοϊού να βρίσκεται στο 0,33 μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ενώ παρουσίασε και τα αρχικά στοιχεία από δύο μελέτες αντισωμάτων στην χώρα, οι οποίες συνέτειναν στην άποψη πως συνολικά στην Ελλάδα, λιγότερο από το 1% το πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας ευχαρίστησε όλους τους πολίτες για την συμβολή τους στην ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, που είχε σαν αποτέλεσμα τον χαμηλό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Τέσσερις μήνες μετά επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι «θέλω κι εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα δικά μου καθήκοντα, Πλέον θα έχουμε καθημερινή γραπτή αναφορά μέχρι τις 31 Μαΐου».

Αναφέρθηκε στους δύσκολους μήνες που πέρασαν με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έλεγα πάντα την αλήθεια, η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια».

Κλείνοντας, δε, την τοποθέτησή του ανέφερε ένα απόσπασμα από το ποίημα του Οδ. Ελύτη «Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία» : «Μου φτάνει που μ' αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι. Πολύ...Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ...Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι' αυτούς. Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι. Που δε με νοιάζει να με θυμούνται. Που μπορώ και κλαίω ακόμα...».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε μετά τον κ. Τσιόδρα πως οι ανακοινώσεις θα συνεχιστούν, όχι όμως με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαμε μέχρι σήμερα. «Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα μέχρι εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο» επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί.

«Σήμερα κλείνουμε με αυτή την κοινή συνέντευξη με τον καθηγητή (Σωτήρη Τσιόδρα) 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης» προσέθεσε και διευκρίνισε πως η επικοινωνία από αύριο μπαίνει σε μια νέα φάση, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, διαβεβαιώνοντας πως παραμένουν σε εγρήγορση και επιφυλακή.