Σταϊνμάιερ: Οι διαδηλώσεις κατά του κορονοϊού πρόσχημα για αντισημίτες και εξτρεμιστές

Σταϊνμάιερ: Οι διαδηλώσεις κατά του κορονοϊού πρόσχημα για αντισημίτες και εξτρεμιστές

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι παύει να έχει κατανόηση για τους διαδηλωτές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού όταν χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις ως πρόσχημα για να εκφραστεί ο αντισημιτισμός και ο εξτρεμισμός τους.

«Πολλοί άνθρωποι βίωσαν έναν πικρό, μοναχικό θάνατο. Δεδομένου του τεράστιου αριθμού ιατρικών και υγειονομικών θεμάτων, οικονομικών προβλημάτων και οικονομικών προκλήσεων, υπάρχει κάτι στην πανδημία που δεν έχει συζητηθεί μέχρι τώρα, αλλά αφήνει βαθιά σημάδια σε όλους μας: Όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι σοβαρά εδώ και καιρό με τη διαπίστωση για το πόσο ευάλωτη είναι η ζωή μας. Είχαμε συνηθίσει να τονίζουμε την αυτονομία της ύπαρξής μας, να βελτιώνουμε το σώμα μας, να το ελέγχουμε. Τώρα διαπιστώνουμε ότι ο πυρήνας της ύπαρξής μας εξαρτάται από τους άλλους», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».

«Πολλοί το βίωσαν ως επίθεση στην αυτοεκτίμησή τους, ως αίσθημα ανασφάλειας και σε μερικούς προκαλεί την απόρριψη. Οι συζητήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του γραφείου της προεδρίας, μεταξύ των υποστηρικτών των αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και εκείνων που αντιτίθενται σθεναρά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, ήταν πιο απαιτητικές απ' ότι για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Για μερικούς, η απόρριψη των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει πάρει τον χαρακτήρα ενός κοσμικού Συμβόλου της Πίστεως. Η κατανόησή μου για τους διαδηλωτές παύει (όμως) όταν ο αντισημιτισμός και ο εξτρεμισμός (τους) περιβάλλεται προσχηματικά τον μανδύα της διαδήλωσης κατά των μέτρων για τον κορονοϊό. Αναγκάζεται τότε κανείς να πει στον εαυτό του: αυτό είναι αφόρητο, αλλά πρόκειται μόνο για μια μικρή μειονότητα».