Σταϊκούρας: Ζητά από την αξιωματική αντιπολίτευση σεμνότητα για τα περί «δημοσίου συμφέροντος»

Σταϊκούρας: Ζητά από την αξιωματική αντιπολίτευση σεμνότητα για τα περί «δημοσίου συμφέροντος»

«Προσοχή και σεμνότητα», συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση, όταν μιλάει για προστασία του δημοσίου συμφέροντος ως προς το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια.

Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για την αναμόρφωση του ρόλου του ΤΧΣ, βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον, ιδίως για το σκέλος της πώλησης των μετοχών που διατηρεί το Δημόσιο στις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι ο ν. 4346/2015 που ορίζει ότι η τιμή διάθεσης ή η τιμή κτήσης, μπορεί να είναι χαμηλότερη από την πιο πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών από το Ταμείο ή την τρέχουσα τιμή αγοράς.

«Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, προστασία δημοσίου συμφέροντος είναι η εκτόξευση και διατήρηση των «κόκκινων» δανείων σε υψηλά επίπεδα και ποσοστά. Τα «κόκκινα» δάνεια -να υπενθυμίσω- ότι τα παραλάβαμε όσο και τα παραδώσαμε στο 43,5% του συνόλου των δανείων.

Υπενθυμίζω για αυτούς που υποστηρίζουν για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ότι αν ανατρέξουν στα Πρακτικά της Βουλής το 2015, ο αγαπητός κ. Τσακαλώτος και κ. Δραγασάκης λέγανε ότι η 3η, για εμάς αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση, ήταν αναγκαία γιατί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 δεν θα υπήρχαν «κόκκινα» δάνεια. Το θυμάστε ή να σας δώσω τα Πρακτικά;».

«Για εμάς», επέμεινε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «προστασία δημοσίου συμφέροντος είναι όταν σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο 12,1%, από το ύψος το οποίο το παραλάβαμε και όταν δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήδη βρίσκονται κάτω από 10%».

Είμαστε ειλικρινείς, είπε ο υπουργός Οικονομικών, «αυτό δεν σημαίνει μείωση ιδιωτικού χρέους και για αυτό και πρέπει και κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν τον μεγάλο όγκο του ιδιωτικού χρέους, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχεις ένα πιο υγιές τραπεζικό σύστημα για να οδηγηθεί αυτό σε παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Αναφορικά με τη χορήγηση μεταβλητών αποδοχών στα ανώτατα διοικητικά στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία έχουν λάβει ενίσχυση από το ΤΧΣ, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «δεν μπορούν να χορηγηθούν, για όσο διάστημα εξελίσσεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι ολοκληρώσεως αυτού. Δεν μπορούν να χορηγηθούν μεταβλητές αποδοχές για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άνω του 10% προς το σύνολο των δανείων».

Στα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εφ' όσον επιτύχουν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους κάτω από το 10%, τότε, μετά το 2023, υπάρχει δυνατότητα χορήγησης μεταβλητών αποδοχών αποκλειστικά και μόνο με τη μορφή μετοχών, είπε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι η χορήγηση μεταβλητών αποδοχών σε στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων ρυθμίζεται αυστηρά από την τραπεζική νομοθεσία, την ευρωπαϊκή τραπεζική νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται και σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και είναι νόμος του κράτους από το 2014.