Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις –Τι θα γίνει με ενέργεια και μειώσεις φόρων

Σταϊκούρας: Θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις –Τι θα γίνει με ενέργεια και μειώσεις φόρων

«Ισχύουν όλες οι πολιτικές που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ για το 2022, αλλά για άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα θέλαμε να αναλάβουμε περιορίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναληφθούν», επεσήμανε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και εξήγησε πως «όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε την κοινωνία, αυτά τα 500 εκατ. ευρώ -που ανακοινώθηκαν χτες ότι θα δοθούν- τα στερούμαστε από κάτι άλλο».

Συγκεκριμένα όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το πρόβλημα δεν είναι ταμειακό αλλά δημοσιονομικό, καθώς υπάρχει το πρωτογενές έλλειμμα και το χρέος και πρέπει η χώρα να ισορροπεί. «Δεν θέλουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε εποχές λιτότητας. Το έλλειμμα φέτος είναι 7,4%», αποσαφήνισε, ενώ ανέφερε πως η χώρα αυτή τη στιγμή έχει στο συρτάρι 40 δισ. ευρώ.

«Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για να περιορίσουμε τις συνέπειες από οποιαδήποτε κρίση, εν προκειμένω την ενεργειακή κρίση», τόνισε.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα διαρκέσει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς φαίνεται να είναι παροδικό, αλλά οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Η ρίζα του προβλήματος είναι εξωγενής, πανευρωπαϊκή», υπογράμμισε. 

Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για μειώσεις φόρων ανέφερε: 

•    Χαμηλότερος κατά 22% ΕΝΦΙΑ 22%. Το Νοέμβριο θα αποφασιστεί πόσο θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022.
•    Μείωση προκαταβολής φόρου στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%.
•    Μείωση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις από το 100% στο 80%.
•    Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων στο 22% το 2022.
•    Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022.
•    Μόνιμη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα συν τις 3 ποσοστιαίες μονάδες που ισχύουν για το 2021 και το 2022.
•    Το Δεκέμβριο διπλάσιο το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης.
•    Μείωση φορολόγησης φυσικών προσώπων από 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι ρυθμίσεις στο ρεύμα ισχύουν και για τους ιδιώτες παρόχους και πως η ρύθμιση για τις 100-120 δόσεις ισχύει και για τον Οκτώβριο. «Θα στηρίξουμε την κοινωνία αν απαιτηθεί και για όσο απαιτηθεί», επεσήμανε. 

Επιπλέον, όσον αφορά τις αιτήσεις αποζημίωσης στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι για να διαπιστώνεται ότι όντως υφίσταται η ζημιά και σε τι έκταση.

Παράλληλα, έφερε παραδείγματα όπου δηλώθηκαν περισσότερες ζημιές από τις υπάρχουσες ή δηλώνονταν άλλα από αυτά που ισχύουν.

«Υπάρχει περιοχή στην Πελοπόννησο, όπου στους ελέγχους του υπουργείου Υποδομών βρέθηκε ζημιά σε 6 κατοικίες ή επιχειρήσεις και οι αιτήσεις είναι 532. Έχει παγώσει διαδικασία, γίνονται έλεγχοι στις αιτήσεις και θα πάνε στη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, «έφυγε σπίτι από την Κόρινθο, πήγε στον Πύργο και γύρισε ξανά στην Κόρινθο. Αγρόκτημα έγινε σπίτι και μετά ξαναέγινε αγρόκτημα.»

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σε δήμο στην Ανατολική Αττική στον οποίο έχουν διαπιστωθεί από τους ελέγχους 400 έγκυρες αιτήσεις, δηλώθηκαν 1.136.

Μέτρα 500 εκατ. στην Ελλάδα για την ανάσχεση της ενεργειακής καταιγίδας - Βαρύς ο χειμώνας για την Ευρώπη

Γεραπετρίτης: Δίπλα στους πολίτες για όσο διατηρηθούν οι πολύ υψηλές τιμές