8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Σταϊκούρας: Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας

Σταϊκούρας: Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας
Eurokinissi

Η λήψη νέων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, με την επέλαση και της μετάλλαξης Όμικρον και τα υγειονομικά δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα. Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα υπογράμμισε ότι τη διετία 2020 - 2022 τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης ανήλθαν στα 43,3 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση για το ποια αναμένεται να είναι τα νέα μέτρα στήριξης ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες και θα τοποθετηθεί με ευθύνη στα τέλη της εβδομάδας. Ο ίδιος βέβαια σημείωσε ότι πάντα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά διότι την τελευταία διετία η χώρα έχει περάσει από πολλές κρίσεις. «Δεν μπορώ να αποκλείσω οποιοδήποτε μέτρο εφόσον υπάρχει αβεβαιότητα στο υγειονομικό επίπεδο. Με γνώμονα τις εξελίξεις και βάση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε», ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι κάθε μετάλλαξη προκαλεί εμπόδια στην ομαλή ανάκαμψη των οικονομιών αλλά φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία αντέχει και η μεγάλη εικόνα είναι καλή και πως αυτό το αποδεικνύουν τα στοιχεία όπως οι προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η αύξηση των καταθέσεων συνεχώς επί 28 μήνες και η έκρηξη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 52 δισ. από 40 δισ. το 2019.

Ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού επανέλαβε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις δηλαδή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα ώστε να υπάρξει και μία δεύτερη αύξηση του μισθού εντός του έτους.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι αντικειμενικό, η κατάσταση επαναξιολογείται κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα και ανάλογα η πολιτεία παρεμβαίνει, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στο επίπεδο της ενέργειας μόνο για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχονται σε 400 εκατ.

Για την ακρίβεια ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι με μακροχρόνια (μείωση φόρων και εισφορών) και βραχυχρόνια μέτρα στηρίζεται το διαθέσιμο εισόδημα. Σε ερώτημα για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις διότι το πρόβλημα είναι εξωγενές και προκαλείται από αστάθμητους παράγοντες και από την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παραδέχτηκε πάντως ότι «το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός κινείται υψηλότερα και από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, κρατάει περισσότερο, έχει πιο βίαιες επιπτώσεις αλλά φαίνεται ότι θα είναι παροδικό και προς το 2ο τρίμηνο θα αρχίσει να σβήνει».

Τέλος επανέλαβε ότι στόχος είναι η χώρα να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023.