Σταϊκούρας: Δεν είναι επιλογή μας γενικό lockdown - Λιγότεροι φόροι φέτος

Σταϊκούρας: Δεν είναι επιλογή μας γενικό lockdown - Λιγότεροι φόροι φέτος

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να κλείσει η οικονομία προσθέτοντας τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν διατηρηθεί περίπου στα 34 δισεκ. ευρώ όπως ήταν πριν την υγειονομική κρίση παρότι έχουμε δαπανήσει 41 δισ. ευρώ εξαιτίας της κρίσης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπολογίζει ανάκαμψη 3,6%, παρά το γεγονός ότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες μιλούν για πολύ υψηλότερα. Πρόσθεσε ότι με βάσει  τα σημερινά δεδομένα όλα συγκλίνουν ότι θα αναθεωρήσουμε προς το καλύτερο τους στόχους του  προϋπολογισμού.

Ο  Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ικανοποιημένος από την έως τώρα πορεία του τουρισμού, την κάλυψη των υποχρεώσεων των πολιτών, αλλά και το πρωτοφανές για την Ελλάδα ύψος των καταθέσεων.

Ανέφερε επίσης ότι φέτος οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερους φόρους και όπως προκύπτει από τις περίπου 3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί το 53% δεν θα πληρώσει φόρους,  το 17% θα είναι πιστωτικό  και το 30% θα πληρώσει φόρους αλλά μειωμένους.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η έκπτωση φόρου 3% για όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως τις 28 Ιουλίου. Προανήγγειλε παράλληλα άμεση έκδοση της απόφασης επιδότησης παγίων δαπανών, μέτρο μέσω του οποίου 30.922 επιχειρήσεις με 235.000 εργαζόμενους θα λάβουν υπο μορφή επιδότησης μέση ενίσχυση 14.000 ευρώ.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι για κάθε δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται  η κυβέρνηση θα μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, και από το 2022 θα επιδιώξουμε οι μειώσεις φορών να μονιμοποιηθούν.