Στα ύψη οι ρευματοκλοπές - Οι συνεπείς καταναλωτές επωμίζονται το κόστος τους

Στα ύψη οι ρευματοκλοπές - Οι συνεπείς καταναλωτές επωμίζονται το κόστος τους

Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών επανήλθε στην επικαιρότητα με ένταση και αλληλοκαρφώματα μεταξύ των αρμοδίων, με αφορμή την προσπάθεια της ΔΕΗ να πείσει τους καταναλωτές να ενταχθούν στους διακανονισμούς των 36 δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών τους με την έμμεση απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης. Οι συνεπείς καταναλωτές πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός των άλλων 11 συνολικά χρεώσεων και τελών, που πληρώνουν μέσω του λογαριασμού ρεύματος, επωμίζονται και το κόστος αυτών που ηλεκτροδοτούνται μέσω ρευματοκλοπής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η συνολική απώλεια ενέργειας από τα δίκτυα της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει τεχνικές απώλειες και ρευματοκολπές, καταγράφεται σε ετήσια βάση από τον ΔΕΔΔΗΕ, αποστέλλεται στη Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ για να κοστολογηθεί και να εγκριθεί το κόστος στη συνέχεια από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για να περάσει στους λογαριασμούς ρεύματος ως «λοιπές χρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού». Αν και η διαδικασία αυτή γίνεται σε ετήσια βάση, η ΔΕΗ εμφανίζεται να μην έχει στοιχεία για τις απώλειες ενέργειας από τις ρευματοκλοπές και το κόστος αυτών που μεταβιβάζει στους καταναλωτές, με το αιτιολογικό ότι είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ.

Και ενώ το φαινόμενο των ρευματοκλοπών κλιμακώνεται ανησυχητικά, οι συνεπείς καταναλωτές επιβαρύνονται με ένα κόστος άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που όσο το φαινόμενο διογκώνεται, αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι ρευματοκλοπές μέσα στην τελευταία τριετία διπλασιάστηκαν, ενώ από πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 30%. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ρευματοκλοπές εκτοξεύθηκαν στις 5,5 χιλιάδες, έναντι 8.509 συνολικά το 2015. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζουν στους ελέγχους τους από τις αρχές του έτους περί τις 1.000 ρευματοκλοπές τον μήνα, διενεργώντας περί τους 800.000 ελέγχους τον χρόνο.