Στα σκαριά η «έξυπνη» διαστημική αρμάδα της Κίνας

Στα σκαριά η «έξυπνη» διαστημική αρμάδα της Κίνας

Του Γιάννη Παλιούρη

Μετά τη διαστημική κούρσα του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία το διάστημα θεωρούνταν πολύ ακριβό σπορ. Κάτι σαν «αναγκαίο κακό» που κάθε ισχυρή χώρα όφειλε να έχει στην ατζέντα της, αλλά μέχρι το σημείο που δεν έβγαζε εκτός προβλέψεων τον προϋπολογισμό της. Από τότε πολλά άλλαξαν και πλέον οι διαστημικές φιλοδοξίες κρατών και ιδιωτών όχι μόνο δεν «κρύβονται» κάτω από το χαλί αλλά η σωστή διαχείρισή τους αναμένει να προσφέρει πολλαπλά κέρδη στο μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η Κίνα ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2021 θα θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη μια αρμάδα 192 δορυφόρων. Για πρώτη φορά, μάλιστα, οι συγκεκριμένες διαστημοσυσκευές δεν θα «τρέχουν» απλό λογισμικό αλλά θα λειτουργούν με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις το δορυφορικό σμήνος της Κίνας θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, την πρόληψη φυσικών καταστροφών και τη διαχείριση της κυκλοφορίας στις μεγάλες πόλεις. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μια επένδυση αυτού το μεγέθους θα αξιοποιηθεί και για μη ανακοινώσιμους σκοπούς. Όσο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η επιλογή της θεωρείται απαραίτητη για την ταχύτατη επεξεργασία και αξιοποίηση του τεράστιου όγκου δεδομένων που θα παράγουν οι 192 δορυφόροι.

Για την τοποθέτησή τους σε τροχιά πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος Julang-1 που μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους με βάρος μέχρι 150kg σε υψόμετρο 600 χιλιομέτρων. Η εκτόξευση ενός Julang-1 υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επικεφαλής του προγράμματος – που έχει την κωδική ονομασία “Xingshidai” – τονίζουν ότι χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη το σύνολο των δορυφόρων θα «συμπεριφέρεται» συντονισμένα, σαν μία έξυπνη οντότητα, αναλύοντας τα δεδομένα πριν τα δει άνθρωπος και επιλέγοντας ποια από αυτά έχουν αξία ώστε να αποσταλούν στο κέντρο ελέγχου στη Γη. Η προσέγγιση αυτή θα συντομεύσει, θεωρητικά, τον χρόνο ανάλυσης, καθώς η ίδια η μηχανή θα κάνει το αρχικό «ξεσκαρτάρισμα» των συλλεγόμενων στοιχείων.

Η αεροναυπηγική βιομηχανία της Κίνας αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, σε σημείο που τον περασμένο Ιανουάριο, το Πεκίνο έφερε εις πέρας με επιτυχία την πρώτη προσελήνωση διαστημικού οχήματος στη σκοτεινή πλευρά του δορυφόρου μας. Επιπλέον, τον περασμένο μήνα η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία τον πυραυλικό φορέα Chang Zheng 11 από μια πλωτή πλατφόρμα εκτόξευσης. Για το 2020, η Κίνα σχεδιάζει την έναρξη των προγραμμάτων Mars Global Remote Sensing Orbiter και Small Rover.

Ωστόσο η εφαρμογή – και μάλιστα εκτεταμένη – Τεχνητής Νοημοσύνης σε δορυφόρους, θα θέσει σε δοκιμασία την τεχνογνωσία των Κινέζων. Αν και διακηρυγμένος στόχος του Πεκίνου μέσω του προγράμματος Made in China 2025 είναι να προωθηθεί η κινεζική αριστεία και στην αεροδιαστημική τεχνολογία, αρκετοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι σε αυτή τη φάση η Κίνα απλώνει τα πόδια της πέρα από εκεί που φτάνει το πάπλωμά της, καθώς ακόμα υπολείπεται σε κρίσιμες τεχνολογίες.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα του Δράκου έχει φιλοδοξίες που δεν περιορίζονται στα… επίγεια και αργά ή γρήγορα θα διεκδικήσει ηγεμονικό ρόλο και στην πολλά υποσχόμενη διαστημική βιομηχανία.