Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα - Αμφισβητούνται οι επιλογές Τσίπρα

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα - Αμφισβητούνται οι επιλογές Τσίπρα

Με την σπίθα που θα άναβε τη φωτιά για τη δημιουργία ενός νέου κύματος αγανακτισμένων να παραμένει σβηστή, στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται η ένδεια προτάσεων και σχεδίου μέσα από τις αντιδράσεις που προκαλεί η στάση του Αλέξη Τσίπρα στα εθνικά θέματα αλλά και από την αντιπολιτευτική τακτική που έφτασε στο σημείο να μην ψηφιστούν στη Βουλή τα μέτρα ανακούφισης των αγροτών που ο ίδιος ζητούσε μετ' επιτάσεως όταν είχε επισκεφθεί την Καρδίτσα.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει σημαία του το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων και να ζητά από την κυβέρνηση να τα θεσμοθετήσει άμεσα την ώρα που η κρίση με την Τουρκία βρίσκεται σε οριακά σημεία, προκάλεσε αντιδράσεις. Οι 53+ καθώς και μερίδα των λεγόμενων «γεφυροποιών» είδαν σε αυτή τη στάση τον εναγκαλισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την «πατριωτική» αριστερά αλλά και μια προσπάθεια να καλύψει την ζημιά που υπέστη με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν αλλά και η αρθρογραφία στο commonality, την ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις των 53+, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ δε περισσότερο όταν βάλλεται ευθέως ο πρόεδρος του κόμματος με αναφορές περί «υπερπατριωτικής πλειοδοσίας».

Αναταραχή επικρατεί και στην νεολαία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι "Non borders" που κατ επανάληψη έχουν ταχθεί κατά των συνόρων, ειδικά στην περίπτωση του Έβρου, δεχόμενοι και τα πυρά της ηγεσίας του κόμματος, θεωρούν πως η αντιπολιτευτική τακτική στα εθνικά θέματα απέχει από την ιδεολογία τους.

Επί της ουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο πεδίο εσωκομματικής σύγκρουσης έχει ξεκινήσει και έρχεται να προστεθεί σε αυτό που ανέκυψε όταν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ είχαν καταγγείλει την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας και οι προεδρικοί είχαν απαιτήσει να σταματήσει η εσωκομματική γκρίνια και επέβαλαν σιωπητήριο κατακεραυνώνοντας όσους αντιτίθενται σις προεδρικές επιλογές.

Αυτή τη φορά απέφυγαν να τοποθετηθούν ή να στείλουν μήνυμα παρά το γεγονός πως οι αντιδράσεις προέρχονται και από στελέχη που έχουν τοποθετηθεί στην επιτροπή ανασυγκρότησης του κόμματος. Στόχος άλλωστε είναι να φανεί πως υπάρχει συγκρουσιακό κλιμα εντός του κυβερνώντος κόμματος παρά το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν έχει αμφισβητηθεί η πολιτική που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία ενός διπλωματικού τείχους έναντι της προκλητικότητας του Ταγίπ Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτεται πως η εσωκομματική γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κοπάζει και οι επικριτές των επιλογών του Αλέξη Τσίπρα πολλαπλασιάζονται ανάλογα με το θέμα που προκύπτει στο πολιτικό προσκήνιο με κοινή συνισταμένη την παντελή απουσία συγκεκριμένων προτάσεων και ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αυτή ακριβώς η αλληλοτροφοδοτούμενη εσωκομματική κατάσταση οδηγεί σε κινήσεις πανικού και σε αντιδράσεις οι οποίες αγγίζουν τα όρια του λαϊκισμού σε όλα τα επίπεδα.

Διότι πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή ψήφισε παρών στα μέτρα για την ανακούφιση των αγορών που έχουν πληγεί από τις θεομηνίες με την δικαιολογία ότι δημιουργεί αγρότες δύο ταχυτήτων. Και αυτό τη στιγμή που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος την Καρδίτσα ζητούσε άμεσα μέτρα και αποζημιώσεις που να καλύπτουν τις ζημιές των πληγέντων. Η πώς αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί η στάση του στο ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού.

Όταν με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Κουμουνδούρου επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί στο πλαίσιο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων το δεύτερο κύμα του κορονοϊού εμπλέκοντας το άνοιγμα του τουρισμού με τη λειτουργία των σχολείων, τότε ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χαθεί και έχει παραδοθεί στο άγχος της αδυναμίας της να απευθυνθεί στους πολίτες.