Στα διεθνή ύδατα παραμένει το Oruc Reis - Λήγει σήμερα η τουρκική Navtex

Στα διεθνή ύδατα παραμένει το Oruc Reis - Λήγει σήμερα η τουρκική Navtex

Στα διεθνή ύδατα, κινείται το ερευνητικό πλοίο Οruc Reis, συνοδευόμενο από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, με το ελληνικό ναυτικό να παρακολουθεί τις κινήσεις του, για τυχόν νέα ύστατη προσπάθεια να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα η παράνομη τουρκική navtex.

Όπως φαίνεται και από το marinetraffic.com το τουρκικό ερευνητικό αεροσκάφος σήμερα το πρωί κατευθύνεται ανατολικότερα και βρίσκεται προς στη κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα στην ημέρα, καθώς δεν αποκλείεται στο χρονικό περιθώριο που του δίνει η navtex να δοκιμάσει εκ νέου να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, για να προωθήσει τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί τουρκική  υφαλοκρηπίδα.

Μιλώντας στο Mega ο Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Σωτήρης Ρίζας για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά υποστήριξε πως η κατάληξη αυτής της υπόθεσης θα είναι το τραπέζι των συζητήσεων και πως θα υπάρξει επάνοδος στις διερευνητικές συνομιλίες με στόχο την ανάληψη διαπραγματεύσεων και ενδεχομένως στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Ο κ. Ρίζας υποστήριξε πως ο Ερντογάν επιχειρεί να ξεπεράσει τον Κεμάλ. «Παρότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές εξελίσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας του Ερντογάν να επαναφέρει την Τουρκία στον παλαιό χώρο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι διαφορές εξακολουθούν να είναι διαχειρίσιμες και επιλύσιμες», είπε σχετικά.