Στα χνάρια του Τραμπ ο Μπολσονάρου

Στα χνάρια του Τραμπ ο Μπολσονάρου

Την παραμονή της εισβολής στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο Εντουάρντο Μπολσονάρου ο γιος του προέδρου της Βραζιλίας, βρισκόταν στην Ουάσινγκτον μαζί με μέλη της οικογένειας Τραμπ.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψης του Καπιτωλίου, ο υιός Μπολσονάρου, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Βραζιλίας, αντέδρασε, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha De Sao Paulo, λέγοντας "Εάν είχαν οργανωθεί σωστά, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά".

Η δήλωση αυτή, για ορισμένους αναλυτές είναι ενδεικτική του πως σκέφτεται η οικογένεια Μπολσονάρου, η οποία βλέπει παντού εχθρούς όπως κάνει άλλωστε και ο πρώην κάτοικος του Λευκού Οίκου.

Η αλήθεια είναι ότι ο γνωστός και ως "Τραμπ των Τροπικών" βρίσκεται, από πολλές απόψεις, στην ίδια θέση που βρίσκονταν ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, πριν μερικούς μήνες.

Χαρακτηριστικά, τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Τραμπ είχε ήδη συγκρουστεί με τον Υπουργό Άμυνας Μαρκ Εσπερ ο οποίος είχε πάρει σαφείς αποστάσεις μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Την ίδια ώρα, είχε να αντιμετωπίσει έναν ικανό αντίπαλο όπως τον Τζο Μπάιντεν και φυσικά την πανδημία, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες Αμερικανούς εν πολλοίς λόγω των χειρισμών του ίδιου.

Με φόντο τα παραπάνω, η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, με περισσότερους από 313.000 θανάτους από την αρχή τη πανδημίας στη χώρα και περισσότερους από 2.500 καθημερινά σε εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο.

Ως γνωστόν, ο Μπολσονάρου ο οποίος όπως και ο Τραμπ αρνούνταν εξ αρχής τη σοβαρότητα της κατάστασης, έχει αλλάξει ήδη τέσσερις υπουργούς Υγείας μέσα σε έναν χρόνο. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατηγορεί επίσης τους κυβερνήτες των περιφερειών για τα περιοριστικά μέτρα ενώ έχει βάλλει ουκ ολίγες φορές εναντίον της δικαιοσύνης.

Το κλίμα έγινε ακόμα χειρότερο, όταν προ ημερών ο Μπολσονάρου αντικατέστησε έξι υπουργούς, μεταξύ αυτών των Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης. Η πλέον ηχηρή αποχώρηση όμως, ήταν αυτή του Φερνάντο Αζεβέντο ε Σίλβα από το υπουργείο Άμυνας. Ο Αζεβεντο δήλωνε ανήσυχος για τις αξιώσεις υποστηρικτών του προέδρου και νοσταλγών της δικτατορίας (1964-1985) για στρατιωτική επέμβαση στο κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Μετά την αντικατάσταση του Αζεβεντο οι επικεφαλής των τριών όπλων του στρατού ανακοίνωσαν τη παραίτηση τους, σε μια κίνηση, η οποία δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της Βραζιλίας, σύμφωνα με την Folha De Sao Paulo.

Οι επιλογές των νέων υπουργών, τονίζουν αναλυτές, υποδεικνύουν την προσπάθεια του Μπολσονάρου να ενισχύσει τη θέση του, λίγο πριν το τέλος της θητείας του, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη να λογοδοτήσει.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βραζιλία, Λεονάρντο Ρόχα τονίζει "Πρόκειται για ένα μέτωπο που γίνεται όλο και πιο ισχυρό", επισημαίνει, "και πιο κρίσιμο για την πολιτική επιβίωση του Μπολσονάρο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο παραπομπής του σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης για τον χειρισμό της πανδημίας".

Τέλος, στους πονοκεφάλους του Μπολσονάρου πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λουίς Ιγκνασιο Ντα Σίλβα Λουλα μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές. Προ εβδομάδων, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε όλες τις καταδίκες του πρώην προέδρου και μαζί τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.