Στα 372 - 375 εκατ. ευρώ το τίμημα των αδειών 5G την Ελλάδα

Στα 372 - 375 εκατ. ευρώ το τίμημα των αδειών 5G την Ελλάδα

Σε 372 έως 375 εκατ. ευρώ εκτιμούν τα στελέχη της ΕΕΤΤ ότι θα ανέλθει το τίμημα των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) που πρόκειται να τεθούν σε δημοπρασία στα μέσα Δεκέμβρη. Η κυβέρνηση μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και μέσω μιας και μοναδικής διαδικασίας, θα διαθέσει άδειες και συχνότητες που βρίσκονται σε τέσσερις ζώνες (μπάντες) του φάσματος συχνοτήτων.

Πρόκειται για τον πρώτο πολυζωνικό διαγωνισμό (multiband auction) μέσω της οποίας η κυβέρνηση αποδίδει τρεις άδειες κινητής τηλεφωνίας 5G. Μαζί τους ανανεώνει τις συχνότητες της ζώνης των 2100 MHz που λήγουν το 2021 και αξιοποιούνται στην κινητή τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G).

Ειδικότερα πρόκειται να δημοπρατηθούν άδειες και συχνότητες 5G στη ζώνη των 700 MHz, στη ζώνη των 2100 ΜΗz, των 3600 ΜHz και των 26 GHz. Συνολικά με τις τέσσερις αυτές διακριτές δημοπρασίες, η κυβέρνηση θα εκχωρήσει στους τρεις παρόχους μέχρι 3 GHz συχνοτήτων αντί ελάχιστου τιμήματος 368 εκατ. ευρώ.

Mε την κίνηση αυτή, δηλαδή του πολυζωνικού διαγωνισμού, η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει μπροστά και να καλύψει τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια αναφορικά με την μετάβαση της χώρας στην κινητή τηλεφωνίας 5G.

Oι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν από το 2018 να αποδίδουν συχνότητες και άδειες 5G, αλλά το έπραξαν τμηματικά, δηλαδή μια ζώνη κάθε φορά ή το πολύ δύο. Έτσι μια πλειάδα χωρών παρόλο που ξεκίνησε σχετικά νωρίς, ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει την απονομή όλων των αδειών 5G. Μάλιστα μια σειρά χωρών (Βέλγιο, Τσεχία, Κροατία, Βουλγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Ολλανδία κ.ά.), σκοπεύει να ολοκληρώσει την απόδοση των σχετικών αδειών μέσα στο 2021.

Χωρίς 4ο παίκτη και ενστάσεις

Ο χθεσινός διαγωνισμός, παρόλο που δημιούργησε κάποιες προσδοκίες, δεν τις επιβεβαίωσε. Από πολύ νωρίς, στις 9.00 το πρωί προσήλθαν στην ΕΕΤΤ υποβάλλοντας φακέλους οι τρεις υφιστάμενοι παίκτες Cosmote, Vodafone και Wind. Ο φάκελος που κατέθεσαν έχει ως πιο σημαντικό έγγραφο, την εγγυητική επιστολή ύψους 2 εκατ. ευρώ συμμετοχής στις τέσσερις δημοπρασίες εκχώρησης των συχνοτήτων που συνοδεύουν τις άδειες 5G.

Η προθεσμία υποβολής του φακέλου έληγε στις 11.00 και δεν επιβεβαίωσε τις αρχικές, αλλά ομολογουμένως αδύναμες, προσδοκίες για την ύπαρξη 4ου ενδιαφερόμενου. Η παράταση των δύο εβδομάδων που ζήτησε η εταιρεία RF Hellas φαίνεται ότι έγινε για λογαριασμό κάποιου ενδιαφερόμενου από τους τρείς υφιστάμενους παίκτες. Δεν έκρυβε δηλαδή κάποιον 4ο ενδιαφερόμενο, όπως συμπέραναν πολλοί.

Η ΕΕΤΤ ωστόσο, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια καλής θέλησης, έδωσε παράταση μιας εβδομάδας στην διενέργεια του διαγωνισμού μήπως και τελικά υπάρξει κάποιος 4ος ενδιαφέροντος. Έτσι η διενέργεια του διαγωνισμού μετατέθηκε από στις 23 Οκτωβρίου στις 30 Οκτωβρίου.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά ρουτίνα τις τέσσερις δημοπρασίες συχνοτήτων που προγραμματίζεται θα διεξαχθούν στα μέσα Δεκεμβρίου. Η ΕΕΤΤ και η κυβέρνηση, γνωρίζουν από τώρα τι θα εισπράξουν. Το ποσό υπολογίζεται σε 372 έως 375 εκατ. ευρώ, οριακά υψηλότερο από την τιμή εκκίνησης των 368 εκατ. ευρώ. Η οριακή διεύρυνση του τιμήματος γίνεται λόγω ότι κάποιοι πάροχοι θα δηλώσουν εκ των προτέρων, ποια blocks συχνοτήτων επιθυμούν, δίδοντας ένα μικρό υπερτίμημα.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις πάροχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα ασκήσουν εντάσεις επί της διαδικασίας ή κατά των αντιπάλων τους. Έτσι η κήρυξη της οριστικής λίστας των συμμετεχόντων στην δημοπρασία μπορεί να έρθει μια εβδομάδα νωρίτερα. Έτσι η δημοπρασία δεν αποκλείεται αντί του δεύτερου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου, να διεξαχθεί το πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα.

Η ΕΕΤΤ κρατά κλειστά χαρτιά για την δημοπρασία, προκειμένου να έχει ευελιξία στις κινήσεις της ή ακόμη και για να καλύψει τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις. Το μόνο που έχει ανακοινώσει επισήμως είναι ότι η ανακήρυξη των υπερθεματιστών θα πραγματοποιηθεί 21 Δεκεμβρίου 2020.  Και με όλες αυτές τις εξελίξεις, τώρα δεν αποκλείεται η ανακήρυξη αυτή να γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα.

H ανακοίνωση της ΕΕΤΤ

Μετά την διενέργεια του διαγωνισμού η ΕΕΤΤ γνωστοποίησε τόσο τους συμμετέχοντες, όσο και τα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσουν. Ειδικότερα στην ανακοίνωσή της αναφέρονται τα εξής:

«Μετά τη λήξη της σημερινής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, η ΕΕΤΤ γνωστοποιεί ότι οι εταιρίες COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής για όλες τις φασματικές περιοχές (ήτοι 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz) στη διαγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί με σκοπό τη χορήγηση φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G).

Η ΕΕΤΤ θα ελέγξει τους φακέλους συμμετοχής, θα ανακοινώσει τους προεπιλεγέντες συμμετέχοντες και στη συνέχεια, θα εξετάσει τη δέσμευση τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων για τους προεπιλεγέντες. Τέλος, θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό από την ΕΕΤΤ».