Στα 3,559 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς ιδιώτες

Στα 3,559 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς ιδιώτες

Μείωση σημείωσε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η θετική αυτή εξέλιξη συνδέεται και με την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ από τον ESM καθώς η Ελλάδα εκπλήρωσε τον στόχο που είχε τεθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 3,559 δις ευρώ έναντι 3,909 δις ευρώ τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση των εκκρεμών επιστροφών φόρων, οι οποίες τον Σεπτέμβριο παρουσίασαν μείωση κατά 1,183 δις ευρώ. Συγκεκριμένα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν στα 931 εκατομμύρια ευρώ έναντι 2,114 δις ευρώ που ανέρχονταν τον Αύγουστο.

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, το μεγαλύτερο ποσό εξακολουθεί να αφορά τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης. Και αυτά ωστόσο μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα των 2,051 δις ευρώ έναντι 2,302 δις ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ