Στα 2.300 τα αρχαιολογικά ακίνητα που εκχωρούνται στο Υπερταμείο

Στα 2.300 τα αρχαιολογικά ακίνητα που εκχωρούνται στο Υπερταμείο

Το νούμερο είναι δυσθεώρητο. Περίπου 2.300 είναι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που μεταβιβάστηκαν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει ούτε ένα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων όμως τη διαψεύδει, αναφέροντας πως πρόκειται για 2.300. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τα 273 που εξαίρεσε το υπουργείο από μόνο του, φτάνουμε στα 2.500. Τουτέστιν, περίπου το ένα τέταρτο των 10119 ακινήτων είναι αρχαιολογικά!

Ο Σύλλογος ενημερώνει πως η εκδίκαση της προσφυγής του και των Δημάρχων Πάτρας και Σπάρτης στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου. Περίπου δυόμιση μήνες μετά την πρώτη ταυτοποίηση ακινήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Τσακαλώτου - Υπερταμείου με τα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ ΑΕ, δεν έχει γίνει τίποτα από την κυβέρνηση.

«Καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Πολιτισμού και
Αθλητισμού για την εξαίρεση από τη μεταβίβαση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, ακινήτων απαλλοτριωμένων για αρχαιολογικούς σκοπούς και άλλα κτηρίων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ» αναφέρει ο ΣΕΑ.

Στη συνέχεια διαμαρτύρεται γιατί το ΥΠΠΟΑ δεν έδωσε «στη δημοσιότητα ούτε καν τον αριθμό των ακινήτων που ταυτοποιήθηκαν (που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε περίπου 2.300 ακίνητα!), ουδόλως μας καθησυχάζει για τη θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων, τουλάχιστον μέχρι την απάντηση που αναμένεται από τον Υπουργό Οικονομικών.

Δυστυχώς, μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος στις 13/11/2018, απαντώντας στην από 10/10/2018 ερώτηση βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απέφυγε να δεσμευτεί για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η εξαίρεση, παραπέμποντας την όποια διαδικασία στις «ελληνικές καλένδες».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται σε έναν, εκ των υστέρων, «ενδελεχή έλεγχο του γεωφυσικού και νομικού προφίλ των ακινήτων» της λίστας, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια από αυτά είναι κατάλληλα προς μεταβίβαση, σημειώνοντας πως πρόκειται «για μια στοχευμένη έρευνα ευρείας κλίμακας που διεξάγεται σε βάθος και απαιτεί χρόνο».

Δεν απαντά, βέβαια, στο γιατί αυτή η διαδικασία δεν προηγήθηκε, όπως θα ήταν το λογικό, της επίμαχης απόφασης του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής».

Πέραν τούτου, το ΥΠΠΟΑ, σε ανακοίνωσή του, δήλωνε κατηγορηματικά πως: «Καμία πράξη μεταβίβασης ή άσκησης διαχείρισης δεν έχει επιχειρηθεί και δεν πρόκειται να επιχειρηθεί από την ΕΤΑΔ για τον κατάλογο των 10.119 Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου, πριν ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των εξαιρουμένων ακινήτων, που διενεργείται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων φορέων.

Ακολουθεί, εξάλλου, αντίστοιχος έλεγχος και για τον κατάλογο των περίπου 72.000 ακινήτων που έχει βρεθεί
να διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ από το παρελθόν». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σύλλογο, η ΕΤΑΔ ΑΕ προχωρά κανονικά σε μεταγραφές ακινήτων που της έχουν μεταβιβαστεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο (σύμφωνα με το πρακτικό
Συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου ΕΤΑΔ 559/5.9.2018), πολύ πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ακινήτων από το ΥΠΠΟΑ.

 

«Τελικά τι ισχύει; Δεν γνωρίζει το ΔΣ της ΕΤΑΔ τι έχουν εξαγγείλει οι αρμόδιοι υπουργοί, ή οι εξαγγελίες των υπουργών είναι κενές περιεχομένου;» ερωτά.