Στα 11 δισ. ευρώ το κόστος της πανδημίας για την αυστριακή οικονομία

Στα 11 δισ. ευρώ το κόστος της πανδημίας για την αυστριακή οικονομία

Κατά ένδεκα δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει την έως τώρα συρρίκνωση της αυστριακής οικονομίας λόγω του νέου κορονοϊού, η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ), όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ΑΚΤ, στη διάρκεια των πέντε προηγούμενων εβδομάδων καταγράφηκε στην Αυστρία μία μείωση της προστιθέμενης αξίας κατά 29%, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως επίσης εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Η μείωση αυτή της προστιθέμενης αξίας αντιπροσωπεύει έως σήμερα ένα 2,8% του ΑΕΠ, με τους κλάδους των ξενοδοχείων, της γαστρονομίας, των ταξιδιών, όπως επίσης τις παροχές υπηρεσίας αθλητισμού και διασκέδασης, να είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο.

Σε εκτιμήσεις της, αρχές της περασμένης εβδομάδας, σε ένα "μετριοπαθές σενάριο Covid-19", η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα προέβλεπε για φέτος, λόγω του κορονοϊού, μία συρρίκνωση της οικονομίας της Αυστρίας κατά πάνω από 3%, ενώ το 2021 θα μπορούσε, όπως τονιζόταν, να ακολουθήσει μία "συγκριτικά δυναμική ανάκαμψη".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της ΑΚΤ, εάν πριν από το καλοκαίρι δεν υπάρξει μία χαλάρωση των περιορισμών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τότε θα προκύψει μία εντονότερη συρρίκνωση της αυστριακής οικονομίας.

Με αυτές τις εκτιμήσεις της, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εμφανιζόταν να είναι πιο απαισιόδοξη από τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Αυστρίας, που σε προβλέψεις τους την προπερασμένη εβδομάδα, το μεν Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών (IHS) προέβλεπε για το 2020 μία μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2%, το δε Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO) έκανε λόγο για μείωση κατά 2,5% του ΑΕΠ.

Και τα δύο ινστιτούτα επισήμαιναν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία της χώρας θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που λαμβάνονται για την ανάσχεση του ιού και διευκρίνιζαν ότι, εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται για προσωρινές εκτιμήσεις τους και ότι υπάρχει "μεγάλος κίνδυνος για μία εξέλιξη προς τα κάτω".

Αντιθέτως, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ειδικοί των δύο ινστιτούτων προέβλεπαν για το 2020 μία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην Αυστρία, από μεν την πλευρά του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών κατά 1,2%, από δε το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών κατά 1,3%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ