Στα 100 εκατ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό
Λ. Μενδώνη

Στα 100 εκατ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό

Περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ έχει διαθέσει ή σκοπεύει να διαθέσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των καλλιτεχνών, των δημιουργών και όσων εργάζονται στον τομέα του θεάματος. Σε οριζόντια μέτρα στήριξης μέχρι σήμερα έχουν δεσμευθεί περισσότερα από 60 εκατ. και σε αναπτυξιακά μέτρα περισσότερα από 35 εκατ.. Εφεξής, το Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών που θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Εργασίας θα βοηθά στην διαφανή, ταχύτερη και δικαιότερη χρηματοδότηση του καλλιτεχνικού κόσμου. Όσο για τα φεστιβάλ και τις συναυλίες; Βεβαίως θα γίνουν, αλλά με τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής πολύ σχολαστικά. Τέλος, το ΥΠΠΟΑ με τους εποπτευόμενους φορείς του, θα διοργανώσει 200 εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι εν συντομία η κυβερνητική πολιτική για την ενίσχυση του πολιτισμού, όπως παρουσιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Στέλιο Πέτσα.

Όπως ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη, στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, αρχίζουν οι πρόβες και τα γυρίσματα. Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά και στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα Μουσεία. Στις 15 Ιουλίου αρχίζουν τα δρώμενα σε ανοικτούς χώρους. Το κράτος εγγυάται για τα κρατικά φεστιβάλ (Αθηνών και Επιδαύρου) και ζητά από τους δήμους, τους φορείς ή τους ιδιώτες που ετοιμάζουν φεστιβάλ ή εκδηλώσεις, να λάβουν τις αποφάσεις τους αφού πρώτα μελετήσουν πολύ καλά τα μέτρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η χωρητικότητα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 40% κάθε φορά και οι αποστάσεις θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Η κα Μενδώνη εντόπισε τα βασικά ζητήματα τα οποία ανέδειξε η πανδημία στον χώρο και που είναι το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας και δομικά προβλήματα όπως ποικίλες εργασιακές σχέσεις, μη χαρτογραφημένο τοπίο, ελλιπής μέριμνα για την προστασία πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, ένταση φαινομένων διαδικτυακής πειρατείας, παρωχημένα μοντέλα λειτουργίας κλπ.

Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν από την αρχή διπλός. Να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός και να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες με «επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας», όπως τόνισε.

Ήδη από τον Μάρτιο, 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον πολιτισμό δικαιούνται τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

  • Επίδομα €800: Σύνολο €35,5 εκατομμύρια (Μάρτιος-Απρίλιος)
  • Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων
  • Διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις κ.λπ.

Επίσης από 13/5 έως και 19/5/2020 θα πάρουν τα €800, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας α’ τριμήνου του 2020.

Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και:

  • Εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15.2.2020 έως και την 29.2.2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των €800 μετά από Δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.
  • Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο. 
  • Σύνολο €24 εκατομμύρια για μισθωτούς και απασχολούμενους του πολιτισμού, συν όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο
  • Οι εργαζόμενοι του πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλάνο στήριξης όλων των κλάδων.
  • Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης με επιχορήγηση απευθείας από το ΥΠΠΟΑ, €2,5 εκατομμύρια.

Πολιτισμός 1

Πολιτισμός 2

Πολιτισμός 3

Μητρώο πολιτισμού

Μια σημαντική απόφαση που πήρε η υπουργός Πολιτισμού αφορά την δημιουργία του μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών. Από τις 13 Μαΐου θα ξεκινήσει η λειτουργία πλατφόρμας στον ιστοχώρο artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και μετεξέλιξη σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του πολιτισμού με διαφάνεια έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Αιτούνται μειωμένα κριτήρια ένταξης στην πλατφόρμα – διασταύρωση στοιχείων με ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, TAXIS.

Η υπουργός Πολιτισμού θεωρεί πως το έργο θα είναι απολύτως επιτυχημένο, καθώς αποτελεί και αίτημα του καλλιτεχνικού κόσμου. Προανήγγειλε επίσης ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας (dynamic site blocking) που ενισχύει δημιουργούς σε όλες τους κλάδους, κυρίως σε μουσική, κινηματογράφο, τηλεόραση.

«Για πρώτη φορά υπήρξε πρόσκληση για τον Ψηφιακό Πολιτισμό, η οποία προκηρύχθηκε στις 20.03.20 και ολοκληρώθηκε στις 30.04.2020 με 325 αιτήματα, τα περισσότερα που έχει συγκεντρώσει έως σήμερα, πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ», ανέφερε επίσης.

Οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) στον θεατρικό τομέα θα επιχορηγηθούν όπως έχουν ζητήσει.

Άλλος τρόπος ενίσχυσης είναι το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για 10.000 ανθρώπους του Πολιτισμού, ύψους €13.000.000, με κοινωνικά και λοιπά κριτήρια, μετά από μοριοδότησή τους.

Οι συμμετέχοντες, θα λάβουν επιταγή κοινωνικής εργασίας, €1.000 με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόλησή τους, για περίοδο 3 μηνών (15.6.2020 έως 15.9.2020) και για 20 ημερομίσθια, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Έχει εξασφαλιστεί επίσης δυνατότητα ένταξης ανέργων σε προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας ως εξής:

Πρόγραμμα 8.500 θέσεων για άτομα 55-67 ετών

Πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους

Προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

Πότε ανοίγουν μουσεία και θέατρα

Την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι και επιτρέπονται οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα. Στους αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα, θα γίνεται σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Επίσης θα ισχύουν ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Τα μουσεία ανοίγουν στις 15 Ιουνίου. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 2 μέτρων (γιατί είναι κλειστοί χώροι). Επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Μάσκες, ρύθμιση εισόδου- εξόδου κλπ είναι αυτονόητα.

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν την 1η Ιουνίου με όριο πληρότητας στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και τις λοιπές ρυθμίσεις περί μάσκας, ρύθμισης της ροής εισόδου- εξόδου του κοινού κλπ., σε πλήρη ισχύ.

Τα ζωντανά θεάματα – δρώμενα θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, μόνο σε ανοικτούς χώρους.Τα άτομα –με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Οριο πληρότητας 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων (αυτό σημαίνει πως στην Επίδαυρο θα καταργηθεί η χρήση των δύο ή τριών πρώτων σειρών).Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου

Οι κρατικές σκηνές και ορχήστρες, καθώς και τα ΔΗΠΕΘΕ θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο να παραμείνει ο πολιτισμός ενεργός αυτό το καλοκαίρι όπως είπε η υπουργός. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες. Το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς του θα διοργανώσει σε αρχαιολογικούς χώρους 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα, €2 εκατομμύρια. Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν.

Η κα Μενδώνη είπε πως το πρόγραμμα της κυβέρνησης και του υπουργείου για τον Πολιτισμό προετοιμάζεται και οργανώνεται από την αρχή της πανδημίας. Επίσης, σημείωσε πως η έκφραση «επαίτες» που χρησιμοποίησε ο Σταύρος Ξαρχάκος για τους ανθρώπους της τέχνης δεν τιμά καθόλου τον ρόλο τους.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης: