Στ. Πέτσας: Ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην εξαμερή για τη Μεσόγειο

Στ. Πέτσας: Ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην εξαμερή για τη Μεσόγειο

«Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας. Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο,  Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 για την ένταση στη Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας. 

Έστειλε δε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα υπογραμμίζοντας ότι «οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας παρατράβηξαν« και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται». Αναλυτικά, επισήμανε ότι οι προκλήσεις «ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων  στον Έβρο. Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον Πολιτισμένο Κόσμο με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και –αργότερα - της Μονής της Χώρας, σε τζαμιά.  Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και μονάδων του τουρκικού Στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών. Σε όλο αυτό το διάστημα, η τουρκική ηγεσία εξαπολύει, σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».  

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί τον διάλογο, ωστόσο σημείωσε ότι «διάλογος κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται» προσθέτοντας ότι «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας». Για μια ακόμα φορά τόνισε ότι η μοναδική εκκρεμότητα με την Άγκυρα είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία, εγρήγορση και εθνική αυτοπεποίθηση, δίνοντας προτεραιότητα στη διπλωματία. «Δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται.Επισημαίνουμε ταυτόχρονα στη διεθνή κοινότητα, ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.  Αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει επιστολή - την παρέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών - στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσιάζει και τεκμηριώνει την έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας».